Opvoedingsvragen

Wordt hij nou expres driftig?

Ik heb een lief en druk kereltje van 20 maanden. Sinds kort gedraagt hij zich alleen bij mij heel anders. Hij weet goed wat wel en niet mag. Toch gooit hij met speelgoed of slaat mij soms. Wij zetten hem dan als ‘straf’ inde box, zonder speelgoed. En dan brult hij een paar minuten. Dan haal ik hem uit de box en zeg dat het niet mag. Dan schudt hij ook driftig ‘nee, ik zal het niet meer doen’. We hebben de indruk dat hij het wel snapt. Toch lijkt hij het expres weer te doen als ik in de buurt ben. Ik besteed ook de meeste tijd met hem. Zijn vader werkt heel veel. En hij logeert 1 keer per week bij opa en oma. Toen ik hem laatst bij opa en oma ging halen ging hij pas gooien met speelgoed toen hij mij zag. Ligt dat nou aan mij? Wat kan ik hieraan doen?

Maak je alsjeblieft geen zorgen over het gedrag van je zoontje

Het is echt heel normaal wat hij doet. Hij is aan het leren en dat doet hij misschien op een andere manier dan je zou verwachten, maar hij doet het wel op een peutermanier. Peuters zijn aan het ontdekken dat ze een eigen wil hebben. Ze kunnen iets willen, ze kunnen iets niet willen. En dat niet willen proberen ze op allerlei manieren uit. Ze willen niet eten, niet slapen, ze willen geen jasje aan.

Peuters willen zich tegen een volwassene afzetten

Dat laatste is best een griezelige test voor een peuter. Want een peuter weet diep van binnen ook wel dat hij afhankelijk is van volwassenen. Daarom durft hij dat ‘nee-roepen’ tegen een volwassene ook alleen uit te proberen bij personen die hem zo dierbaar zijn, dat hij zeker weet dat ze hem nooit in de steek zullen laten.

Personen waar hij zich helemaal veilig bij voelt. Het allerveiligste voelt een peuter zich meestal bij zijn moeder. En dat is de reden dat je peuter zich vol overgave juist tegen jou afzet. Hij is gewoon aan het oefenen! Op jou omdat hij weet dat jij hem nooit in de steek zult laten, al zegt hij de meest vreselijke dingen tegen jou. Blijf tegen hem zeggen dat hij de allerliefste van de hele wereld is, en wacht intussen rustig af. Het nee-zeggen houdt vanzelf wel weer een keertje op.

Het is heel normaal voor een peuter om niet te luisteren

Of maar heel kort te luisteren. Peuters leren door ervaring. Wanneer jij iets verbiedt dan hoort een peuter dit misschien heel eventjes. Maar wat je zegt is eigenlijk het ene oor in en het andere meteen weer uit gegaan. Dus moet je het nog eens zeggen, en nog eens en nog eens een paar honderd keer. Wat dat betreft moet je je peuter heel oneerbiedig vergelijken met een puppy.

Bij een hondentraining moet je ook honderd keer hetzelfde commando geven en hetzelfde reageren wil je hond iets leren. Bij een peuter gaat het leren ook zo. Je kunt het wel zeggen, maar je peuter reageert pas als je honderd keer op dezelfde manier gereageerd hebt. Hou dus gewoon nog even (nou ja, een paar weken bedoel ik) consequent vol. Dan leert je peuter vanzelf wat jouw regels zijn, wat hij mag én wat het gevolg is als hij iets doet wat niet mag.

Je peuter leert wel

Overigens zie je al dat je peuter aan het leren is, doordat hij al wel ‘nee’ schudt als je zegt dat iets niet mag, zoals slaan. Maar het woordje heeft hij nog niet goed genoeg gekoppeld aan gedrag. Dat komt dus pas na een paar weken. Pas daarna zal hij stoppen met het gedrag dat jij niet wilt zien. Overigens gaat hij dan meteen weer iets anders uitproberen hoor. Want een peuter heeft dan misschien één ding afgeleerd, maar er zijn nog allerlei andere gedragingen die hij ook moet uittesten: niet op het potje willen, niet naar de speelzaal willen, niet willen drinken…