Opvoedingsvragen

Geen leeftijdsgenoot

Mijn dochter van 3,5 heeft geen interesse in leeftijd-genootjes. Oudere kinderen (van 5 tot 9 jaar) vind ze geweldig. Ze nodigt ook alleen oudere kinderen uit om mee te spelen en geniet dan enorm. Het vreemde is dat oudere kinderen ook haar juist opzoeken. Er lijkt sociaal-emotioneel een klik te zijn met oudere kinderen. Terwijl mijn dochter zich verder toch normaal ontwikkelt. Over een half jaar gaat mijn dochter naar de basisschool en ik maak me zorgen dat ze vereenzaamt of gepest gaat worden omdat ze met leeftijdsgenootjes ‘niets heeft’. Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?

Er kan van alles spelen

Je geeft niet aan hoe lang je dochtertje al in oudere kinderen geïnteresseerd is. Wanneer dit gedrag iets is van de laatste tijd, dan zou je de verklaring kunnen zoeken in het feit dat oudere peuters de peutertijd gaan ontgroeien. En met die peutertijd willen ze ook hun leeftijdsgenootjes soms niet meer zien. Oudere peuters beginnen behoefte te krijgen aan het leven op de basisschool, waar vooral spannende dingen gebeuren, uitdagende taakjes gedaan moeten worden.

Op de basisschool zijn grotere kinderen

De drang naar spelen met ouderen kan met de stap naar de basisschool te maken hebben. Als je dit herkent, dan kun je er waarschijnlijk vanuit gaan dat er een minder groot leeftijdsverschil met vriendjes zal ontstaan als je dochter eenmaal op de basisschool zit. Ze heeft dan de drempel naar meer uitdaging genomen.

Oudere kinderen denken anders

Ik ben benieuwd wat het precies is wat je dochter aantrekt van oudere kinderen. Wanneer kinderen namelijk vrij vlot zijn in hun ontwikkeling, beginnen ze de spelletjes en bezigheden van leeftijdgenootjes soms oninteressant te vinden. Peuters doen veel met herhaling bijvoorbeeld, en wanneer een kind snel doorziet hoe een handeling moet gebeuren, dan heeft hij geen zin in dat eeuwige herhalen. Oudere kinderen zitten dan meer op gelijk niveau qua denken, en dat maakt ze dan meteen een aantrekkelijker speelgenootje. Andere kinderen kunnen die snelle denkwijze van je dochter gaan herkennen en gaan waarderen.

Soms wil je kind beschermd worden

Soms trekt een kind naar oudere kinderen als het daar een bepaald soort bescherming van verwacht. Leeftijdgenootjes kunnen elkaar soms flink afvallen of zelfs aanvallen. Zeker peuters zijn niet altijd even zachtzinnig met elkaar. Willen ze op de fiets waar jouw kind op zit, dan kunnen ze gerust een flinke duw geven. Niet uit gemenigheid, maar gewoon omdat ze die fiets willen. Wanneer je kind erg gevoelig is en moeite heeft zich staande te houden met deze manier van omgaan, kan hij zijn heil bij oudere kinderen gaan zoeken.

Oudere kinderen zorgen soms graag

Een zekere mate van hulpeloosheid wordt door oudere kinderen soms ook wel herkend en prettig gevonden. Het is heel fijn om met een lief klein meisje op sleeptouw te mogen. Zeker meisjes van negen zijn dan in staat om flink te ‘moederen’. En kleine peutertjes kunnen zich dat heerlijk laten aanleunen.

Waar komt je zorg vandaan?

Er zijn allerlei redenen te bedenken waardoor je dochter meer naar oudere kinderen trekt. Het is een beetje koffiedik kijken wat de gevoelens van je dochtertje betreft. Als je je werkelijk zorgen maakt om haar sociale ontwikkeling is het misschien goed eens met een pedagoog te gaan praten, zodat er bijvoorbeeld naar het gedrag van je dochtertje gekeken kan worden en eventueel onderzoek kan worden gedaan. Daarbij is het ook belangrijk bij jezelf na te gaan waarom je eigenlijk bezorgd bent. Waarom ben je bang dat ze vereenzaamt of wordt gepest?

Zet je argumenten op een rijtje

Als je weet welke argumenten bij jou mee spelen kun je ze ook gemakkelijker aanpakken. Bovendien komt het wel eens voor dat de argumenten eigenlijk meer met je eigen emoties te maken hebben dan met die van je kind. Wanneer je bijvoorbeeld vroeger zelf gepest bent kun je meer problemen voor je kind zien op de basisschool. Had je zelf vroeger geen vriendjes, dan ben je sneller bezorgd. Speelt bij jou ook zoiets, dan is het belangrijk om je te realiseren dat jouw kind een eigen leven heeft met eigen keuzes. Ze zal ongetwijfeld haar neus stoten in haar leven, maar het kan ook gebeuren dat ze met slechts één vriendje bijzonder tevreden is.