Opvoedingsvragen

Goede time-out plek

Wij hebben een zoontje van bijna 2,5 jaar. Op dit moment ben ik 7,5 maanden zwanger van ons 2e kindje. Hij is altijd een makkelijke eter geweest, verder kon hij goed zelf spelen en is hij een vrij rustig mannetje. Maar hij is nu duidelijk in de peuterpuberteit. Dan nu het probleem: het lukt ons op het moment niet om een goede time-out plek voor ons zoontje te vinden. Als ik hem op de gang zet blijft hij niet op zijn stoeltje zitten, maar komt onmiddellijk met een smile van oor tot oor weer naar binnen. Hij vindt het een prachtig spelletje. Hij is dan echt aan het uitdagen. En doet onmiddellijk nog een keer hetgeen waarvoor hij op de gang moest zitten.

Het enige dat werkt is om hem naar zijn kamer te brengen en hem in zijn bed te zetten. Alleen is dat voor mij op het moment geen optie omdat ik het met mijn dikke buik niet red om dat 4, 5 keer per dag te doen. Ik krijg onmiddellijk harde buiken door het trappenlopen en tillen (want hij loopt uiteraard niet vrijwillig naar boven). Als ik hem in zijn kinderstoel op de gang zet, gaat hij net zo lang heen en weer tot hij bijna met stoel en al omvalt… Ook op andere gebieden is hij echt op zoek naar onze grens. Eten doet hij bijvoorbeeld ook bijna niet meer (groente). “Toetje?” is het eerste wat hij roept wanneer we gaan eten. Vaak eet hij zelfs niet eens 1 hap. We volgen uw advies over eten al een paar weken trouw op, maar tot nu toe zonder veel verandering… Ik heb op dit moment echt het gevoel dat hij een loopje met ons neemt en dat we hem duidelijker onze grenzen aan moeten geven. Alleen hoe?

Proberen is lastig

Je geeft aan dat je wel probeert allerlei adviezen op te lossen, maar dat er niet voldoende verandering is. Proberen is ook altijd erg lastig, omdat je dan diep in je hart toch bang bent dat het misschien niet zal lukken. En dat gevoel straal je ongemerkt naar je kind uit. Alleen als je absoluut overtuigd bent van de juiste aanpak en zeker bent dat het gaat lukken… dan komt de boodschap duidelijk over.

De zwangerschap speelt mee

Wat je grootste probleem op dit moment dan ook lijkt is niet zozeer het feit dat je zoontje in de peuterpuberteit zit, maar het feit dat je 7,5 maand zwanger bent. Door de zwangerschap kun je niet meer reageren zoals je het liefste zou doen, en waarschijnlijk ben je sowieso ‘anders’ dan anders. En dat alles maakt jou wat onzekerder naar je zoontje toe. Maar dat maakt je zoontje op zijn beurt ook onzeker. Hij voelt aan dat er iets met je aan de hand is, ook al begrijpt hij niet precies wat er is. En door die onzekerheid van twee kanten, en de bijbehorende emoties wordt het een ingewikkelde zaak om je peuter duidelijk aan te pakken.

Geen strijd aangaan

Eerlijk gezegd raad ik je ook niet aan om op dit moment, met een dikke buik, de strijd met je zoon aan te gaan. Optillen gaat niet, en je kind merkt gauw genoeg aan je dat je hem niet in kunt halen als hij wegrent, dat je hem niet kunt optillen als hij op de grond ligt, en dat je hem niet op zijn kamer kunt zetten als hij niet wil. Hij voelt zich de sterkste en lichamelijk gezien is hij dat soms ook wel op dit moment. Je buik zal de komende tijd alleen maar zwaarder worden, en jij dus minder mobiel.

Hoe gaat het emotioneel met je?

Wat dat betreft is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te krijgen welke structuur je nog wél kunt handhaven. Lichamelijk gezien ben je je zoontje niet meer de baas, maar geestelijk… hoe gaat het emotioneel met je? Een peuter is namelijk meer gebaat bij een kordate gedecideerde uitstraling dan bij een moeder die emotioneel het overwicht niet heeft maar die met lichamelijke kracht een strijd probeert te winnen. Wanneer het je lukt om te besluiten je zoon niet meer op te tillen of mee te ‘slepen’ naar een time-out plaats, dan kun je kijken welke opties je dan nog wel hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Richt de kamer handig in

Zorg dat de kamer zodanig is ingericht dat je zoontje geen ‘kwaad’ kan waarvoor je werkelijk moet gaan ingrijpen. Breekbare spullen gaan een paar planken hoger bijvoorbeeld. Of achter slot en grendel. Dat scheelt een hoop energie.

Ga zelf naar een time-out plek

Probeer niet je kind naar een time-out plek te krijgen, maar ga zelf naar een time-out plek als hij te lastig wordt. Het effect voor het kind is hetzelfde: zijn publiek is weg en daardoor is het ‘stoute dingen doen’ ook niet meer aantrekkelijk. Hij doet het voor jou, hij wil dat jij reageert. Door zelf even een time-out te nemen laat je net zo sterk merken dat je niet reageert. Loop bijvoorbeeld de kamer uit en ga iets anders doen. Of ga even op de wc. zitten. Ben je echt heel boos, dan kan het helpen even naar buiten te lopen. Heel eventjes maar helpt je hoofd al helderder te worden.

Een plek waar je kind boos mag zijn

Benoem een time-out plek anders: noem het een plek in huis waar je boos mag worden. Door deze positieve benaming kan het voor je kind aantrekkelijk worden om op zo’n plaats te zijn. Als je zelf dan aangeeft dat jij ook even naar zo’n plek gaat als je boos bent, dan leert je kind dat het fijn is om af en toe even af te reageren op een rustige plaats. Je kunt bijvoorbeeld de gang nemen, maar je kunt ook een speeltentje in de kamer zetten, met lekkere kussens erin waar je kind even tegen kan ‘meppen’ als hij dat wil. Komt hij daarna weer tevoorschijn dan zeg je: ‘Zo, dat helpt hè’ En begin dan over iets heel anders. Zo leert hij dat er geen ‘vervolg’ aan de boosheid is. Even uitrazen is genoeg. Daarna is alles weer gewoon.

Schakel hulptroepen in

Voor de periode tot de baby er is kun je hulp goed gebruiken als je merkt dat het te moeilijk is om je peuter te hanteren. Hou een paar dagen bij op welke momenten van de dag je zoontje voor jou het moeilijkste is. Misschien gebeurt dat steeds rond dezelfde tijd, als je het druk hebt, of als je moe bent? Zorg dan dat je partner er is of vraag of een buurvrouw, familielid of vriendin bij je in huis wil zijn om je zoontje bezig te houden. Bespreek welke structuur jullie hanteren. Zo kun jij tot rust komen en krijgt je zoontje toch voldoende aandacht. Het is nu eenmaal zo dat je tijdelijk moet roeien met de riemen die je hebt.