Opvoedingsvragen

Is mijn peuter al toe aan een groter bed?

Mijn dochter van 22 maanden wil niet meer in haar ledikantje slapen. Kan het zijn dat ze die al ontgroeid is? Heeft ze misschien al een groot bed nodig? Kan ze dat al?

Kinderen van 22 maanden zitten midden in de peutertijd

Dat ze in een groot bed wil zou wat dat betreft heel goed kunnen. Peuters proberen steeds weer nieuwe dingen uit, willen meer en meer, en de kans bestaat dat jouw dochtertje besloten heeft dat haar bedje voortaan niet leuk genoeg meer is. Wat daar de directe aanleiding voor is schrijf je niet. Maar het komt bijvoorbeeld voor dat kinderen zien dat hun oudere broer of zus ook een groot bed heeft en dat dan ook willen. Of ze willen gewoon niet meer in hun bedje slapen omdat ze in de ‘nee’ periode zijn. En dan lijkt het of ze eigenlijk een ander bed willen, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn.

Alles is ‘nee’

Kinderen die ‘nee’ roepen, zeggen soms nee tegen de leukste of belangrijkste dingen. Of ze echt zo tevreden zou zijn wanneer je het ledikantje werkelijk weghaalt en vervangt door een groot bed is dan ook de vraag. De kans is groter dat ze aan het uitproberen is hoever ze met jou kan gaan. Ze is nieuwsgierig of ze haar zin kan doordrijven. Want dat is belangrijk voor een peuter. Ze willen erg veel, en willen graag dat jij alles doet wat ze zeggen. Als dit geldt voor je peuter, dan is het belangrijk om haar juist veiligheid en vaste regels te bieden.

Je bed blijft je bed

Laat haar rustig ‘nee’ roepen tegen haar bedje en zeg: ‘Ik wil ook wel eens iets niet. Maar dit is je bed en blijft je bed.’ Met een houding van ‘klaar uit’. Ze zag dan uiteraard boos zijn en zich verzetten, maar het belangrijkste daarbij is dat je haar de kans geeft kwaad te zijn, maar je houding niet wijzigt. ‘Ga maar flink boos zijn, schreeuwen, op de grond liggen… allemaal prima. Maar dit is je bed’.

Is een kind van 22 maanden al toe aan een groter bed?

Als pedagoog is mijn antwoord daarop: ‘waarschijnlijk niet’. Een peuter is nog erg klein en heeft, juist doordat hij zo ondernemend is, ’s nachts een veilige bekende plek nodig. Een ledikantje is dan oud en ‘vertrouwd’ en dat is enerzijds erg belangrijk. Het andere aspect van een ledikantje is dat het een omsloten beperkte ruimte is. Daardoor wordt het een eigen plekje, waar een duidelijke grens aan zit. Peuters hebben zo’n veilig plekje nodig. Het slaapt voor veel kinderen lekkerder dan een groot bed waar je aan alle kanten ruimte hebt.

Kan jouw kind al in een groot bed?

Alles kan in principe wel, er zijn ook veel peuters die nog geregeld bij hun ouders in het bed slapen. Maar het wordt nog niet aangeraden voor een peuter, om twee redenen.

  1. Ten eerste vallen veel kleintjes geregeld uit bed wanneer ze niet door een hekje worden tegengehouden. Ze draaien en keren alle kanten op en merken niet dat ze op een bepaalde plek moeten blijven liggen. Als ze uit bed vallen kunnen ze zich natuurlijk pijn doen, maar ook behoorlijk schrikken en in paniek raken. Ze zijn wat dat betreft nog erg klein en begrijpen nog niet goed wat er is gebeurd.
  2. Ten tweede kunnen peuters met een groot bed ook heel gemakkelijk uit bed klimmen en door het huis gaan rennen. Wanneer een kind veel groter is snapt hij beter dat het een ‘eer’ is om een groot bed te krijgen en dat dit betekent dat je nu in staat bent om zelfstandig in bed te blijven. Een jong peutertje met een groot bed is daar nog niet aan toe. De kans is dan ook groot dat je moeizame nachten tegemoet gaat wanneer je een kind op te jonge leeftijd in een groot bed legt. Kortom: ik verwacht dat je peutertje inderdaad erg graag in een groot bed zou willen liggen. Maar of je inderdaad op die vraag in moet gaan, betwijfel ik.