Opvoedingsvragen

Ze speelt niet met andere kinderen

Onze dochter (2 jaar en 9 maanden) is heel verlegen. Ze gaat sinds 1,5 maand naar de peuterspeelzaal. Ze heeft het erg naar haar zin. Het blijkt echter dat ze niet speelt met de kinderen maar continu bij de juf blijft staan. Ze is bang van kinderen van haar eigen leeftijd door de onverwachtse bewegingen en reacties. Volwassenen daarentegen vindt ze erg interessant en daar is ze na 5 minuten wennen erg vrij tegen. Ze zegt en doet niks op de peuterspeelzaal, maar als ze thuis komt zingt ze allerlei liedjes van de peuterspeelzaal en noemt ze alle namen van de overige kindjes. Kunnen wij op een of andere manier iets aan deze angst doen?

Wat je dochtertje laat zien is een fase in het wenproces. Sommige kinderen hebben die fase niet nodig en voelen zich meteen prettig tussen andere kinderen, of gaan enthousiast op al het speelgoed af. Maar er zijn heel veel kinderen die net zo reageren als jouw dochtertje.

Dat zijn kinderen die eerst de kat een beetje uit de boom willen kijken. Voor hun gaat het wennen in stapjes. Eerst alleen bij mama blijven staan, dan contact leggen met de leiding. Daarna vanuit die veilige positie bij de leiding de speelzaal bekijken, zien welk speelgoed er is, en in de gaten krijgen wat het programma inhoudt. En pas daarna een keertje contact leggen met een ander kindje.

Nog later komt dan het contact met meerdere kinderen zodat je kind langzaam mee zal gaan doen met alle activiteiten. Ik verwacht dat je kind wanneer ze zich sterk genoeg en vertrouwd genoeg voelt vanzelf wel naar de andere kinderen toe zal gaan, zeker wanneer er straks misschien ook nog jongere peutertjes in de groep zullen komen en zij niet de nieuwste meer is. Maar je kunt zelf wel iets doen om haar te helpen.

Leg bijvoorbeeld eens contact met ouders van andere peuters en maak een gezamenlijke speelafspraak. Vind je kind het nog eng om bij een andere peuter langs te gaan, en wil ze ook nog geen speelgenootjes thuis hebben, dan kun je als veilige uitwijk samen naar de kinderboerderij of de speeltuin gaan. De kinderen kunnen dan in aanwezigheid van jou gezellig samen spelen, en de volgende keer op de speelzaal hebben ze dan iets wat hen bindt. En dat helpt jouw dochtertje weer gemakkelijker over de drempel.