Opvoedingsvragen

Hij praat niet

Mijn kind is 2 jaar en 2 maanden en hij praat niet. Hij zegt heel af en toe ‘papa’ en ‘mama’, maar dit komt zelden voor. Hij maakt wel oogcontact en kan zijn emoties goed tonen. Hij reageert meestal niet op zijn naam en kijkt pas na 10 keer om. Hij speelt wel met speelgoed, zoals auto’s, boeken slaat hij open en dicht, blokjes stapelt hij niet op, maar haalt ze bij elkaar en grabbelt ermee. Dit doe hij ook met pennen, nootjes, steentjes etc.

Hij lacht veel en rent veel. Hij rent vaak weg en reageert niet als we hem roepen. Dan kijkt hij achterom en lacht. Als hij iets wil, pakt hij onze handen en wil dat we meelopen. Als hij iets wil, dan schreeuwt hij. De laatste tijd werken mijn vrouw en ik er een-op-een aan. Hij wil het soms nazeggen, maar het lukt hem niet, dat zien we aan zijn blik. Als de deurbel gaat rent hij er als eerste naartoe. Die reacties zijn er weer wel. Moeten wij ons zorgen maken hierom?

Ontwikkeling

Het is van een afstand moeilijk te zeggen of je je zorgen moet maken of dat er sprake is van een heel normale ontwikkeling. Wat me opvalt is dat jullie kennelijk al langer bezorgd zijn omdat je, zoals je schrijft, een-op-een met hem aan het werk zijn. Ik vraag me af of jullie zijn gedrag en ontwikkeling besproken hebben met het consultatiebureau of met de huisarts. Die kan meestal vrij goed inschatten hoe het met de ontwikkeling van een peutertje staat wat dit betreft, omdat ze het kind meteen voor zich zien.

Gehoor

Is zijn gehoor onlangs nagekeken? Ik vraag dat omdat je aangeeft dat hij op harde geluiden wel reageert. maar niet echt in lijkt te gaan op taalaanbod. Laat er anders even naar kijken. Soms hebben peutertjes bijvoorbeeld last van middenoorontsteking waardoor ze ook als de ontsteking over is nog een tijdje wat dovig kunnen blijven, En dat maakt het leren praten wat lastig. Zodra ze weer beter horen gaat de taalontwikkeling dan vaak met sprongen vooruit.