Opvoedingsvragen

Hoe kan ik mijn kind geruststellen over het Coronavirus als ik het zelf eng vind? (18 maart 20)

Het valt me op dat veel mensen heel rustig doen over het Coronavirus en het hebben over praktische dingen als boodschappen halen of niet op bezoek kunnen. Maar ik vind het eng wat er gebeurt. Hoe kan ik dan mijn zoontje van drie geruststellen?

Je noemt daar iets belangrijks. Het is bijna, en eigenlijk helemaal niet, te doen om iemand gerust te stellen als je zelf angstig bent. Je straalt namelijk spanning uit als je bang bent. En je kind is zo op jou ingesteld, die voelt je heel goed aan. Kinderen zitten vanaf de geboorte al met zoveel onzichtbare draadjes aan je vast, dat ze het meteen weten als er iets niet klopt.

Kinderen voelen het aan als je bang bent voor het Coronavirus

Je gewone geruststellende uitstraling is er niet meer. In plaats van dat je kind rustig wordt van je woorden ‘er is niets aan de hand hoor’ of ‘ga maar lekker spelen’ zal hij misschien wel heel druk of lastig worden. Het omgekeerde gebeurt ook: een kind trekt zich juist helemaal terug en wil niks meer. En soms gaat een peuter extra veel aandacht van je vragen, boos of chagrijnig worden, of heel tegendraads gedrag vertonen. Met al dit soort gedragingen geeft hij aan: ik begrijp het niet meer.

Onderken je eigen gevoelens

Probeer dus niet tegen je eigen gevoel in vrolijk tegen je kind te blijven en te doen of er niets aan de hand is. Maar onderken je eigen gevoel. Is je kind bang, benoem dan wat je ziet en zeg gewoon dat jij het zelf ook wel eng vindt. Het kan opluchten om dat te zeggen. En je kind voelt ook dat je uitstraling klopt met wat je zegt. Een kind dat zelf bang is kan zich begrepen voelen wanneer jij zegt dat je het ook wel eng vindt. In dat geval wordt zijn gevoel niet gebagatelliseerd.

En iedereen is natuurlijk bang voor Corona in meer of mindere mate

De ene overschreeuwt het misschien en de ander wil het niet laten merken, maar leuk… nee dat is het voor niemand. En allemaal hebben we onze zorgen om oudere of kwetsbare familieleden en vrienden of voor mensen in het buitenland die niet meer terug lijken te kunnen reizen. Hoe moet dat verder? We weten het niet. Het enige dat wij weten is dat het nu eenmaal zo is, en dat we er met zijn allen doorheen moeten.

Kom in actie, dat helpt

Misschien is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat vaak helpt is om in de actiestand te komen. Doe iets, het maakt eigenlijk niet uit wat. Dat helpt je gedachten op iets heel praktisch te richten, zodat je niet voortdurend met angst bezig kunt zijn. Dus ga die zolder nou maar eens opruimen, of ga plantjes in de bakken zetten voor op het balkon. Laat je kind meehelpen, dan zijn jullie samen op iets heel praktisch en nuttigs gericht. Voor je kind is fijn om zo samen bezig zijn.

Creativiteit helpt tegen angst

Het kan ook helpen om samen iets creatiefs te doen, bijvoorbeeld om de angst te lijf te gaan. Maak een groot schilderij van iets griezeligs en ga dat samen lekker verscheuren. Ok klei een virus en maak het dan samen kapot. Hierdoor kun je je angst omzetten in actie. En het kan bijzonder opluchten om eens flink op klei te meppen. Kinderen vinden dat vaak ook erg leuk.

Iets doen verbindt ons met elkaar, ook in angstige tijden

Wat ook kan helpen: je angst voor het virus omzetten in een positieve actie die ook met het virus te maken heeft. Daarmee ga je in feite de strijd op een heel krachtige manier aan. Het is niet voor niets dat er op dit moment zoveel acties tot stand komen. Iedereen die zich machteloos voelt tegenover dat onzichtbare gevaar wil iets bijdragen om de situatie het hoofd te bieden. Gisteravond stonden heel veel Nederlanders te applaudisseren voor de hulpverleners. Dat is een prachtig gebaar en verbindt ons ook allemaal met elkaar.

Keep calm and carry on

Er zijn mensen die boodschappen doen voor hun buren, kinderen die tekeningen maken voor bejaardenhuizen. Kijk om je heen wat jij kunt doen. Als je je vast kunt houden aan zo’n taak heb je geen tijd voor angst. De Engelsen hebben er een mooie spreuk voor uitgevonden in tijden van onzekerheid en nood: “Keep calm and carry on”. Of zoals tegenwoordig ook vaak wordt gezegd: ‘Adem in, adem uit… en herhaal’.