Opvoedingsvragen

Altijd huilend wakker

Mijn dochter van 19 maanden slaapt al vanaf het begin erg slecht. Ze gaat wel makkelijk slapen, maar wordt ’s nachts regelmatig huilend wakker. Ook ’s morgens en na het middagslaapje wordt ze altijd huilend wakker. We hebben ook de Kiekeboe-methode uit jullie brochure geprobeerd. We proberen hier zo consequent mogelijk mee door te gaan, maar het gaat soms een week goed, en dan weer twee weken niet.

Je laatste zin maakt me nieuwsgierig

Naar wat je precies doet ’s nachts als je kindje wakker is geworden. Je gebruikt daarin het woord ‘proberen’ evenals in de zin ervoor. Ook de woorden ‘zo consequent mogelijk’ vallen me op. Zoals je in de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ kunt lezen kan dit namelijk je valkuil zijn.

Een klein kind leert door ervaring

En als je je dochter iets wilt leren moet je minimaal drie weken heel consequent zijn en altijd hetzelfde doen en zeggen. Alleen daardoor ontdekt ze dat er een bepaalde regel in huis geldt. Als je iets gaat proberen, en als je probeert zo consequent mogelijk te zijn, dan haal ik daar uit dat het misschien niet altijd lukt om hetzelfde te reageren. Je geeft je kind daarmee de boodschap dat het niet altijd op dezelfde manier gaat. En op het moment dat je methode iets afwijkt, begint haar leerproces weer opnieuw. Dat betekent dat je vanaf dat moment weer drie weken lang hetzelfde moet doen voordat bij haar het muntje valt. In die situatie kun je eindeloos door blijven modderen, omdat je telkens te kort eenzelfde aanpak hebt en het je kind niet duidelijk wordt wat de regels ’s nacht precies zijn.

Wees consequent

Ik zou jullie willen aanraden om na te gaan hoe het komt dat het niet lukt om consequent te zijn, en waarom jullie het woord ‘proberen’ gebruiken. Vaak is dan nog sprake van een blokkade die storend werkt bij de slaapaanpak die jullie hebben gekozen. Een voorbeeld: als je graag consequent wilt zijn, maar bang bent dat je kind een ziekte onder de leden heeft, dan zul je nooit écht doorzetten.

In dat geval is het nodig om eerst de huisarts naar je kind te laten kijken

Als je weet dat ze echt ziek is, dan is het goed te wachten tot ze weer beter is voor je de aanpak start. Zo kunnen er allerlei storende bijgedachten zijn. Pas als je die boven water hebt, en uit de weg ruimt of er in je aanpak rekening mee houdt, kun je écht doorzetten. In de brochure kun je nalezen hoe je met blokkades om kunt gaan.

Ik zou jullie dan ook willen aanraden om samen uit te vissen hoe het komt dat de methode niet werkt, wat er voor een ‘kink’ in de kabel is gekomen. En je aanpak daarop aan te passen.