Opvoedingsvragen

Hoe houd ik hem in bed?

Onze zoon (2 jaar en 4 maanden) heeft pas een groot bed gekregen. De eerste nacht ging perfect en is hij er niet uitgekomen. De volgende nacht ging slechter. We waren de kamer nog niet uit of meneer stond al weer bij de deur. We bleven terugleggen, praten, stil zijn…. Hij vindt het slapen niet eng of spannend, maar hij blijft echt niet liggen. Nu na meerdere nachten en meerder keren terugleggen slaapt hij weer in zijn babybedje. Eerst probeerde we het nog om hem te laten slapen in het grote bed, maar nu leggen we hem direct in het babybedje. Beide bedden staan op zijn kamer. Kunt u ons wellicht vertellen hoe wij verder moeten handelen om te zorgen dat hij blijft liggen in het grote bed? Er is geen haast, maar het moet toch een keer gebeuren.

Je kunt een kind niet dwingen om in een groot bed te blijven liggen

Het is op een gegeven moment zijn eigen besluit wanneer hij zijn nieuwe vrijheid heeft onderzocht en weet wat de nieuwe grenzen zijn. En dan ontdekt hij dat zijn grote bed fijner is dan zijn ledikantje. Uit wat je schrijft krijg ik de indruk dat je zoontje nog wat jong is voor deze conclusies.

Hij is nog maar net twee jaar

En kennelijk is hij nog best tevreden met het feit dat jullie hem weer in zijn ledikantje leggen. Zolang hij daar nog goed inpast is dit geen slechte oplossing. Als het mogelijk is, kun je het grote bed gewoon op zijn kamer laten staan. Als hij wat groter is komt vanzelf het moment waarop hij de overstap zelf wil maken. Dat kan over een paar weken zijn, maar het zou mij ook niets verbazen als hij nog met plezier een jaar langer in zijn ledikantje blijft slapen.