Opvoedingsvragen

Is dit intieme gedrag wel normaal voor een peuter?

Ik heb een zoontje van 3 jaar. Het is een schat en ik heb een hechte band met hem en we knuffelen veel. Echter de laatste paar weken, kruipt hij in het weekend ‘s ochtends onder de deken en probeert dan mijn onderbroek naar beneden te trekken (wat ik niet toesta). Ik houd hem van me af, maar ik maak me wel een beetje zorgen of dit normaal is. Is dit normaal experimenteergedrag voor een jochie van 3 jaar?

Peuters experimenteren met alles wat ze tegenkomen, of dat nu een stuk speelgoed is of een ander mens. Mama’s zijn daarbij nog extra interessant, omdat ze zich bij jou veilig voelen. Voor een kind hoeft de grens tussen wat hij wel en wat hij niet mag aanraken ook niet zo heel duidelijk te zijn.

Een peuter probeert voortdurend de grenzen uit, dus ook op lichamelijk gebied. Daarbij komt dat er bij een peuter nog geen seksuele lading zit aan bepaalde plaatsen van het lichaam. Dus wat voor hem gewoon ontdekkingsgedrag kan zijn, kan bij een volwassene een andere boodschap overbrengen. Daar zit dan ook precies het probleem van het gedrag van je zoontje.

Jij voelt als volwassene dat hij een grens overgaat met zijn gedrag. Hij komt te dicht bij seksueel geladen plekken. En daarom is het van belang dat je hem heel duidelijk maakt dat dit niet de bedoeling is. Je moet je kind, zo klein als hij is, leren dat er plekjes van je lijf zijn die alleen maar van jezelf zijn. Dat kan voor jou nu misschien lastig zijn, omdat hij het vast allemaal heel lief bedoelt. Maar je leert hem hiermee een belangrijke les voor later.

Wees heel helder: dit plekje mag je wel aanraken, en dat niet meer. Dat is van mama alleen. Daar mag je niet zomaar aankomen. Leer hem ook meteen dat er plekjes op zijn eigen lijfje zijn waar anderen niet zomaar aan mogen komen. Hoe eerder hij die grenzen weet en beseft, hoe beter hij die ook kan aangeven. Een kind hoeft geen kus van een tante te accepteren als hij dat niet wil, hij hoeft geen aai te krijgen van iedere volwassene die hij tegenkomt, en als hij leert om daar nee tegen te zeggen, is hij ook sterker wanneer er een volwassene komt die echt te ver wil gaan.

Ik kan me overigens ook voorstellen dat je zorgen vooral op dit gebied liggen. Ben je bang dat je kind misschien reageert met seksueel gedrag op ervaringen die hij met seksueel gedrag heeft? Kinderen die nare seksuele ervaringen hebben, laten dit meestal op verschillende manieren zien. Een belangrijke manier is het vertonen van signaalgedrag.

Dat kan door het tonen van teveel interesse in seksuele handelingen. Maar het gebeurt ook vaak op heel andere manieren, bijvoorbeeld door een terugval in de ontwikkeling, brutaal gedrag of juist heel teruggetrokken gedrag. Vertoont jouw kind ook ander gedrag waar je je zorgen om maakt, dan denk ik dat het goed is hierover contact op te nemen met je huisarts. In dat geval kan er natuurlijk meer aan de hand zijn dan alleen onschuldig peuteronderzoek.