Opvoedingsvragen

Haar huilen is ondraaglijk

Onze dochter is 2,5 jaar. Tot nu toe heeft ze nog maar één nacht doorgeslapen. Het begon moeilijk. Ze is een maand te vroeg geboren en huilde de eerste 6 maanden gemiddeld 15 uur per dag. Ze heeft koemelkallergie en vaak last van oor-, keel- en amandelontsteking. Hierdoor lag ze ook vaak in het ziekenhuis. Het is voor mij ondraaglijk om haar te laten huilen als ik haar in bed leg. Ik kan soms gewoon geen contact met haar maken als ze krijsend wakker wordt. Volledig overstuur. Sinds vorige zomer slaapt ze bij ons en dat gaat beter. Ze ligt meestal tussen ons in, maar ook dan wordt ze nog wel 4 x per nacht wakker. En overdag is nu ook een drama. Ze valt bij haar vader en beide oma’s gewoon in slaap, maar niet bij mij. Ze ligt soms wel tot 02.00 uur wakker. Ik word moedeloos. Wat kan ik nou doen?

Ik kan me heel goed voorstellen dat u moedeloos geworden bent

U heeft al heel wat meegemaakt met uw dochtertje. Na zo’n moeilijke start, veel huilen, haar allergie en ziektes is het niet meer dan logisch dat u heel erg bezorgd bent om haar welzijn. En zij heeft zoveel last en pijn gehad, dat het voor haar moeilijk was en is om door te slapen. Het is ongelooflijk wat u allemaal met haar heeft doorgemaakt en heeft geprobeerd om het slapen van haar aan te pakken. Het moeilijke van de situatie is dat zij niet anders gewend is dan door middel van korte slaapjes haar nachtrust te krijgen.

Een snelle aanpak gaat niet werken

Wanneer je nog nooit hebt doorgeslapen, kun je ook niet verwachten dat je met een korte aanpak ineens wel de hele nacht doorslaapt. Je hele gestel is dan ingericht op het werken met korte slaapjes. Dat is al het eerste probleem waar u als ouders tegenaan loopt. Wilt u uw dochter leren om op andere tijden te slapen, dan zal zij daar heel langzaam aan moeten wennen. Niet alleen geestelijk moet zij ingesteld worden op het ’s nachts doorslapen, ook lichamelijk moet die overstap gemaakt worden. Ik begrijp dat u in ieder geval lichamelijk geholpen wordt door de toediening van melatonine, een stof die een grote rol speelt bij het kunnen slapen.

U schrijft dat ze dan echter nog steeds tegen haar slaap aan het vechten is

Dus geestelijk heeft uw dochtertje ook een probleem met het in slaap vallen en doorslapen. Normaalgesproken maak je verschillende slaapfasen door tijdens de nacht. Je maakt perioden van diepe slaap door, waarin je niet gemakkelijk wakker wordt. En je maakt perioden van ondiepe slaap door, ofwel REM slaap, waarin je droomt en wel gemakkelijk wakker wordt. De kans is groot dat uw dochtertje in ieder geval bij iedere periode van de REM slaap de neiging heeft om wakker te worden. En dat bemoeilijkt het doorslapen. Een slaapaanpak die heel gericht wordt doorgevoerd kan dan helpen je dochter te leren dat er ’s nachts niets bijzonders gebeurt en dat ze net zo goed kan gaan doorslapen. Uiteraard zal een kind dat niet meteen gaan doen.

Je dochter heeft structuur nodig

Waar het om gaat is dat ze moet leren dat ze ’s nachts wel wakker kan worden, maar dat er dan niets bijzonders mee gebeurt. Je wordt namelijk meestal wakkerder van dingen die er ’s nachts gebeuren. En aandacht van een ouder is een van die factoren die je wakker kunnen houden, of zelfs die ervoor kunnen zorgen dat je jezelf in je slaap in feite de boodschap geeft om wakker te gaan worden. Indien u het slapen van uw dochtertje wilt wijzigen dan zal er dus een strikte structuur opgezet moeten worden waardoor ze gaat wennen aan een bepaalde aanpak. Normaal gesproken duurt het minimaal drie weken om een kind aan zo’n structuur te laten gewennen. Je moet als ouders dan heel consequent zijn in de reactie naar je kind.

Altijd hetzelfde zeggen, altijd hetzelfde doen

Hoe u zo’n aanpak kunt starten staat uitgebreid vermeld in de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ die u voor €8,- (of €6,- voor een PDF) kunt bestellen.

Echter, in uw geval spelen er misschien meer dingen mee en kan ik me voorstellen dat er blokkades in de weg zitten om een consequente slaap aanpak toe te passen. Daarom raad ik u aan om voor u verder gaat de volgende vragen te beantwoorden:

Vraag 1: Wat is volgens u precies het probleem waar uw dochtertje mee te kampen heeft?

(U schrijft bijvoorbeeld dat ze vecht tegen de slaap. Heeft u een idee waar dat vandaan komt? Heeft ze een pittig temperament dat haar tegenhoudt om te gaan slapen? Of heeft ze nare ervaringen met in slaap vallen, bijvoorbeeld door narcose of andere situaties in het ziekenhuis? U schrijft dat ze bij u in bed beter in slaap valt. Komt dat door uw aanwezigheid? Geeft u haar de veiligheid? Of gezelligheid? Het is van belang om het onderscheid hiertussen te weten. Dat soort dingen kunnen allemaal een rol spelen bij haar slaapprobleem. U schrijft dat ze veel ziekenhuisopnames en ziektes achter de rug heeft. Is ze nog steeds veel ziek en of heeft ze nog lichamelijke klachten? Ook dat kan haar slapen tegenhouden)

Vraag 2: hoe heeft u zelf last van deze problemen van uw dochtertje?

U beantwoordt deze vraag als u vraag 1 goed in beeld heeft. Met andere woorden: hoe stoort het uw leven? U schrijft al dat u erg moedeloos bent, dat u niet meer weet wat u moet doen. Ik kan me ook voorstellen dat u erg moe bent. Ik kan me ook voorstellen dat uw relatie onder druk komt te staan door deze situatie. Probeer alles op te schrijven wat voor u persoonlijk storend of moeilijk is.

Vraag 3: Wanneer ik u zeg welke aanpak u kunt toepassen… begint u daar vanavond mee?

Ieder antwoord dat anders is dan ‘JA NATUURLIJK’ geeft aan dat u last heeft van blokkades

En die blokkades zorgen weer dat u niet consequent een aanpak door kunt zetten. En wanneer u dat niet doet zal uw kind haar gedrag zeker niet veranderen. Het kan zijn dat voor u een blokkade is dat u veel te moe bent. Of dat u te bezorgd bent om het welzijn van uw dochtertje. Er kan van alles meespelen. Er kunnen ook meerdere blokkades meespelen. In ieder geval is het van belang dat u helder krijgt wat dit voor u is. Kent u de blokkade, dan kunt u ook bepalen wat u gaat doen om die blokkade uit de weg te ruimen of er in ieder geval rekening mee te houden. Bijvoorbeeld: bent u te vermoeid, dan zal het u nooit lukken goed op uw kind te reageren. In dat geval is het absoluut noodzakelijk om eerst bij te slapen. Al is dat door iemand te vragen een paar nachten op uw dochtertje te passen.

Vraag 4: Wat houdt u tegen?

Dus welke blokkades spelen een rol? En wat heeft u nodig om deze blokkades uit de weg te ruimen? Als u dit weet kunt u gericht aan het werk gaan. Misschien heeft u het nodig dat uw dochtertje eerst grondig wordt onderzocht door de kinderarts om te weten dat ze nu helemaal gezond is? Er kan van alles zijn wat je nodig hebt om tot een goede rustige basis voor een aanpak van het slapen te komen. U kunt er achter komen wat u nodig heeft door bijv. antwoord te geven op de vraag: Ik ben bang dat…. Of: Ik wil wel een aanpak starten maar……

Ik kan me voorstellen dat het voor u niet gemakkelijk is om structureel het slapen van uw dochtertje aan te pakken, juist omdat ze vanaf de geboorte al niet goed slaapt. Het is daarom misschien een goed idee om daar hulp bij te vragen. Een pedagoog kan u misschien begeleiden bij de aanpak van de slaapproblemen. Er zijn door het hele land opvoedcentra of steunpunten te vinden. Ook bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kunt u waarschijnlijk steun krijgen. Ik raad u aan in ieder geval te overleggen met de JGZ verpleegkundige van het consultatiebureau of met uw huisarts. Deze kan u vast verwijzen naar een geschikte deskundige in uw omgeving.