Opvoedingsvragen

Hoe kan ik hem laten afkoelen?

Ons zoontje is 18 maanden oud en als we hem corrigeren (hij mag bv. niet tegen de ruiten slaan) wordt hij woedend en smijt hij met het eerste voorwerp wat hij tegenkomt. Soms is dat zelfs zijn lievelingsknuffel! Hoe kunnen we hem afleren dat hij niet meer steeds gooit met spullen? Hij doet dit nu al een maand of drie. Hij smijt het weg en kijkt ons dan erg boos aan. Meestal zijn we ook “te laat” om te verhinderen dat hij dit doet. Het liefste zou ik hem even op de gang willen laten afkoelen maar aangezien er een deur van glas inzit doe ik dit liever niet. Een hoekje in de woonkamer werkt ook al niet want hij loopt gewoon weer direct weg of achter me aan. Begrijpt hij dit eigenlijk wel op deze leeftijd? Wat zou in deze situatie nu het beste werken?

Je zoontje laat op een gezonde manier zien dat hij zich aan het ontwikkelen is. Een dreumes krijgt op een gegeven moment te maken met woede-uitbarstingen. Meestal snapt hij daar in het begin zelf helemaal niets van. Het heeft te maken met de ontwikkeling van de eigen wil.

Een dreumes wil iets, en dat lukt bijvoorbeeld niet. Of het mag niet van papa en mama. Dat geeft een naar gevoel bij het kind en dat kan zich soms uiten in driftig op de grond liggen krijsen. Maar het kan zich ook uiten in gooien en smijten met dingen. Dat hij zijn eigen knuffel ook weg gooit is niet ernstig.

Hij is namelijk nog veel te klein om te beseffen wat hij aan het doen is. Er zit ook nog geen symbolische betekenis achter dat hij iets waardevols weg smijt. Hij is gewoon ziedend en de knuffel is dichtbij. Vergelijk het maar met het kapot gooien van je serviesgoed als je als volwassene kwaad bent. Het gebeurt in een opwelling en later krijg je pas spijt.

Als de dreumes wat groter wordt verandert zijn gedrag een beetje. Met anderhalf jaar beginnen ze te ontdekken dat de woede die hen soms overkomt, ook een voordeel met zich mee brengt. Ze beginnen hun ouders er een beetje mee te beïnvloeden.

De peuter gaat merken dat hij aandacht krijgt met zijn gedrag. En ook al is dat bezorgdheid of boosheid van ouders, dat maakt een peuter niet uit. Aandacht is aandacht. Daarom gaat een peuter graag door met gooien van spullen als hij daarmee zijn ouders naar zich toe kan trekken. Op zo’n moment is het van belang om je kind te leren dat hij wel boos mag zijn, maar daar geen extra aandacht mee vangt.

Je idee van de ‘afkoelplek’ is daarom prima. Als het niet op de gang kan, is het nodig om een andere rustige plaats te zoeken waar je kind kan afkoelen. Eigenlijk moet je het anders omschrijven: het is een plaats waar hij lekker boos mag zijn. Want de emotie, daar is niets mis mee. Het gaat om het bijkomende gedrag dat je wilt afleren.

Overigens is het heel logisch dat je kind meteen weer achter je aan komt lopen als je hem in het hoekje van de kamer zet. Hij weet namelijk nog niet wat je regels zijn. Hij kan dat alleen leren door het te ervaren. Je vraagt je terecht af of hij het al snapt op zijn leeftijd. Nee, hij snapt het nog niet. Maar je kunt het gedrag wel als het ware ‘inslijpen’, gewoon door het hem voortdurend te laten ervaren.

Zet hem steeds terug op de vaste plek. Hoe vaker je dat doet, hoe sneller de boodschap helder wordt. Word niet zelf kwaad, maar blijf heel rustig en kordaat en zeg altijd hetzelfde. Bijvoorbeeld: ‘Hier mag je boos zijn’. Laat hem ook niet lang zitten op die plek. Wordt hij een beetje stiller dan haal je hem weer op. Begin niet weer over zijn boosheid of zijn gedrag. Want dan begint hij meteen overnieuw.

Ga samen naar buiten kijken of iets totaal anders doen. Wees ook niet verbaasd wanneer hij meteen weer begint met smijten. Kinderen moeten leren door te ervaren. En dat betekent dat jij de aanpak van zijn gedrag eindeloos zult moeten herhalen. Net zolang tot het is doorgedrongen dat gooien met spullen betekent: even alleen boos zijn. En verder niets.