Opvoedingsvragen

Mijn peuter speelt niet met andere kinderen.

Ik maak me heel erg zorgen over mijn kind van 2 jaar en 4 maanden. Hij wil niet met anderen spelen, zelfs niet met zijn zus (4 jaar). Hij speelt alleen of met een Barbiepop. 

Voor een peuter is het helemaal niet raar als hij niet met andere kinderen speelt. Een peuter is nog heel erg op zichzelf gericht. Een peuter ziet zichzelf als de koning van de wereld, en alles draait volgens zijn idee alleen maar om hem. Dus alles wat een peuter wil doen, dat moet hij kunnen en mogen doen. En alles wat hij wil hebben, dat wil hij onmiddellijk krijgen.

Een peuter is nog niet in staat om rekening met anderen te houden.

Een peuter kan nog niet bedenken dat er andere kinderen zijn die graag met hem zouden willen spelen. Hij gaat uit van zijn eigen wensen. Dat wil niet zeggen dat je peuters nooit samen zult zien spelen. Maar heel vaak blijkt het zo te zijn dat de twee kinderen wel bij elkaar zijn, maar eigenlijk ieder in hun eigen spel verdiept. Je ziet dat bijvoorbeeld heel goed in een zandbak, ieder kind kan dan met zijn eigen schepje en emmertje bezig zijn, ook al zitten ze samen. Dit kan overigens ook heel vaak tot ruzies leiden. Want een peuter die met zijn eigen spel bezig is, maar ineens ziet dat een andere peuter een leuk schepje heeft, kan dit zonder pardon van de ander afpakken. Op de foto bij deze vraag zie je dat bijna gebeuren. Twee peuters zitten op het gras, maar de een heeft iets in de hand waar de ander heel geïnteresseerd naar kijkt. Wie weet wil hij dat ook wel hebben en grijpt hij er naar.

Peuters zitten in hun eigen fantasiewereld.

En dat geeft huilen natuurlijk. Zo kunnen peuters elkaar ook plotseling van een schommel of een loopauto afduwen. Of elkaar een mep op het hoofd geven. Ze snappen nog niet dat ze een ander daarmee pijn doen. Hun geweten is nog niet goed ontwikkeld. Maak je dus niet teveel zorgen om je peuter omdat hij graag in zijn eentje bezig is of met een Barbie speelt. Hij is gewoon in zijn eigen fantasiewereld verdiept. En daar is niets mis mee. Pas bij grotere peuters zie je dat ze in staat zijn om – vaak onder leiding van een volwassene – een spelletje samen te doen of een liedje samen te zingen. Maar ook dan zijn het vaak nog kinderen die ieder op hun eigen manier met dat spelletje bezig zijn. En ook dan nog niet echt veel rekening met elkaar houden. Dat begint pas op de basisschool te komen.