Opvoedingsvragen

Sinds de scheiding plast ze weer in haar broek

Ik ben recentlijk gescheiden. Ik heb 2 dochters. Emotioneel gaat het goed met de meisjes. Helaas gaat het met de zindelijkheid van mijn oudste dochter wat minder. Ze is nu 3 jaar en een half jaar zindelijk. Het heeft maar 2 weekjes geduurd tot ze zindelijk werd. Het is natuurlijk een lastige situatie en ik stuur haar vaker naar de wc, wat ze wel doet, maar ze plast nog vaak in haar broek voor het slapen gaan. En soms zelfs voor mijn neus. Ik weet dat straffen uit den boze is. Ik stimuleer haar, geef haar complimenten als ze naar de wc gaat etc. Heb ook al veel opgezocht op internet. Ook vraag ik haar waarom ze het doet, maar gezien haar zo jonge leeftijd geeft ze ook aan dat ze het niet weet. Heeft u nog tips hoe ik haar weer volledig zindelijk krijg? En ook hoe ik haar ’s nachts zindelijk kan krijgen? Haar nachtluiers zijn echt nog heel vol in de ochtend.

Je driejarige peuter is lichamelijk wel in staat om volledig zindelijk te zijn

Maar emotioneel is ze er op dit moment gewoon niet mee bezig of niet aan toe. Het kan zijn dat de peutertijd daarbij een rol speelt, een peuter kan heel erg bezig zijn met de eigen wil. Wil mama dat ik vaker naar de wc ga om te plassen… nou ik niet. Als ze onder je neus in haar broek plast kan dat zo’n peutersignaal zijn bijvoorbeeld. En je kunt als ouder dan bidden en smeken, streng worden of goede argumenten geven… het lichaam van een peuter kun je niet sturen als de peuter dat zelf niet wil.

Een andere oorzaak kan toch de echtscheiding zijn

Je schrijft dat de verhuizing van je ex-partner goed verliep en dat de meisjes het emotioneel goed doen. Dat is heel prettig. Maar toch zal de scheiding invloed op hen hebben. En het is mogelijk dat de terugval in zindelijk zijn daarmee te maken heeft. Het kost je dochtertje nu gewoon teveel energie om haar plas op te houden en naar de wc. te gaan. Die energie heeft ze nu misschien nodig om goed om te gaan met de gevolgen van de echtscheiding.

Het is heel goed dat je je dochter niet straft

Dat helpt inderdaad niet bij dit probleem. Maar wat ook niet helpt is veel aandacht aan het probleem besteden. Je schrijft dat je stimuleert, complimenten geeft, haar vraagt waarom ze het doet. Dat geeft allemaal aandacht aan het probleem. En die aandacht kan er weer voor zorgen dat je dochter het gedrag juist blijft volhouden. Je bereikt dan precies het tegengestelde dan je wilt bereiken!

Probeer haar nu dus niet ‘zindelijk te krijgen’

Dat is iets wat ze helemaal zelf zal moeten gaan doen. En ook zeker wel zal gaan doen als ze er emotioneel aan toe is. Het teken dat ze ’s morgens heel volle luiers heeft geeft aan dat ze er ’s nachts ook nog helemaal niet mee bezig is om zindelijk te worden. Laat haar dus maar een tijdje, zeker een paar maanden, met rust. Laat haar haar energie nu steken in het verwerken van de scheiding met alle veranderingen die dat met zich meebrengt. Het zindelijk worden komt daarna weer aan de beurt.