Opvoedingsvragen

Nachtangsten

Na het lezen van de folder en brochure over slaapproblemen heb ik de volgende vraag: Mijn dochter (4 jaar) heeft al jaren last van nachtangsten, meerdere malen per nacht. Helpt de kiekeboe-methode hier ook bij?

Hij wordt wakker uit de diepe slaap

Als het werkelijk om nachtangsten gaat is de kiekeboe-methode niet direct nodig omdat een kind met nachtangsten niet werkelijk aanspreekbaar en niet goed wakker is. Bij een nachtangst word je wakker uit de diepe slaap, terwijl je normaalgesproken uit je ‘rem’slaap ontwaakt. Wanneer een kind uit de remslaap wakker wordt is zij meteen goed wakker. De remslaap is de slaap waarin je droomt, en dan zit je als het ware vlak onder de oppervlakte. Bij een diepe slaap droom je niet en lig je heel stil en word je niet gemakkelijk wakker.

Je kind reageert heftig

Vaak gaat het bij nachtangsten om het moment waarop je van de diepe slaap over gaat in de remslaap. Mensen maken tijdens de nacht meerdere periodes mee van remslaap en diepe slaap. Wanneer een kind dus met nachtangsten wakker wordt is zij eigenlijk toe aan doorslapen. Zij wil de remslaap in, maar wordt in plaats daarvan wakker. Een kind met nachtangsten reageert vaak vrij heftig op je pogingen haar te troosten. Het kind kan zweten, je armen wegmaaien, hard en ontroostbaar huilen of rondjes rennen door de kamer… in ieder geval kun je haar niet goed bereiken, en zij staat niet open voor troostende woorden. Zo’n periode kan een paar minuten duren, maar ook een half uur of langer.

Zachtjes praten en aaien

Probeer je kind niet wakker te maken, haal haar ook niet uit bed, doe geen licht aan, maar ga in op zijn behoefte om door te slapen. Je kunt haar zachtjes toespreken, aaien, haar omhullen met een deken of je armen, maar haal haar niet uit bed en probeer haar niet te bereiken. Zweet zij erg dan kan een warm nat washandje prettig voor haar zijn. Maar het allerbelangrijkste is: niet teveel omhaal.

Het komt voor bij jonge kinderen

Over de oorzaak van nachtangsten worden verschillende dingen gezegd. Zo wordt er een link gelegd met drukke activiteiten overdag. Maar er is ook een link met de rijping van het zenuwstelsel. Nachtangsten komen dan ook vooral bij jonge kinderen voor. Over het algemeen zijn nachtangsten helemaal niet erg. Voor ouders zijn ze echter heel naar, omdat je kind zo angstig lijkt en je er zelf helemaal geen grip op hebt. Gelukkig echter weten kinderen er zelf niets meer van als ze ’s morgens wakker worden.

Meestal gaat het vanzelf over

Wat dat betreft zijn nachtangsten te vergelijken met slaapwandelen of praten in de slaap. Ook dat lijkt vooral tijdens de diepe slaap te gebeuren. Komen nachtangsten heel veel voor, dan is het overigens de moeite waard eens met de huisarts te overleggen, of er misschien een medische oorzaak voor de nachtangsten te vinden is. In een heel enkel geval is er namelijk een link te leggen met epilepsie. De huisarts kan nagaan of dat inderdaad zo is. Het gaat hier echter om een uitzonderingssituatie. In de meeste gevallen is nachtangst een onschuldig verschijnsel dat na een aantal jaren vanzelf weer over gaat.