Opvoedingsvragen

Hij drinkt geen melk meer

Onze zoon (bijna 3 jaar) dronk twee weken geleden nog melk uit een tuitbeker. Nu heeft hij de tuitbekers zelf (in overleg met ons) tijdens een kraamvisite aan een baby gegeven omdat hij een ‘grote jongen’ is. Het gevolg is nu dat hij geen melk meer wil drinken. Hij drink wel ranja, diksap of water, maar weigert melk. We hebben van alles geprobeerd, maar hij geeft niet op. Als we hem laten zitten aan tafel, doet het hem niets en gaat hij gewoon zingen aan tafel. Wat nu? Vol blijven houden of dan maar geen melk meer? Op het kinderdagverblijf drinkt hij overigens wel zijn melk op (met wat moeite)?

Je zoon is een peuter en zijn gedrag is wat dat betreft wel te begrijpen. Hij heeft enerzijds iets heel stoers gedaan en zijn tuitbekers weggegeven, maar anderzijds heeft hij nog geen besef van wat die handeling eigenlijk betekende. De kans is heel groot dat hij achteraf heel veel behoefte heeft aan zijn tuitbeker en er moeite mee heeft dat deze nu weg is.

Het kan dus ook een logisch gevolg zijn dat hij de melk die hij daaruit dronk niet op een andere manier wil krijgen. Hoe meer aandacht je aan dit probleem gaat schenken, hoe meer druk er op de hele situatie rond melk komt. En dat werkt bij peuters over het algemeen averechts. Het wordt dan alleen nog maar nee, nee en nog eens nee.

Ik raad je aan om de aandacht rond het al dan niet drinken van melk te stoppen. Geef je zoon te drinken wat hij wel wil hebben, en biedt af en toe gewoon melk aan. Maar wil hij het niet drinken, dan niet. Hoe minder aandacht rond het thema melk komt, hoe sneller hij zijn weerstand ook zal laten varen.

Het kan een tijd duren, maar op een gegeven moment neemt hij wel weer een slokje. Vooral op een moment dat jij niet kijkt. Want zodra hij jouw aandacht weer voelt… wordt het natuurlijk weer nee. Want daar is hij een peuter voor.