Opvoedingsvragen

Ze wil per se een luier om

Mijn dochter van bijna 3,5 jaar is half-zindelijk. Ze weigert alleen te poepen op de wc, of het potje. Ze wil dan een luier om, om daarin te poepen. Als je vraagt waarom ze het niet op de wc wil doen? Dan zegt ze dat ze het eng vindt. 

Er zijn veel kinderen het liefst in een luier blijven poepen

Ze lopen soms de hele dag in een gewoon broekje, maar vragen om een luier wanneer ze moeten poepen. Dat is een normale stap in de ontwikkeling van het zindelijk worden. Wanneer je namelijk in een luier poept voelt de ontlasting nog wat warm en kleverig aan. Het is een heel ander gevoel dan wanneer je ontlasting in een potje of –nog vreemder- in de wc-pot valt.

Kinderen vinden dat soms een beetje eng

Omdat het lijkt of ze iets uit hun lijf verliezen. Dat gevoel van ‘iets kwijt raken’ is bij poepen in de luier veel kleiner. Bovendien vinden kinderen het poepen op een wc. vaak onprettig omdat het zo koud aan de billen voelt. Op de wc. zitten is daarnaast voor veel peuters enger dan op een po, omdat de wc. zo groot is, en kinderen er allerlei akelige fantasieën bij kunnen krijgen. Soms denken ze aan watermonsters die uit het riool omhoog komen, of aan krokodillen die in je billen kunnen bijten. Een potje is wat dat betreft overzichtelijker en daarmee veiliger.

De meeste peuters hebben overigens niet zo heel lang nodig

Voor ze de stap naar de wc. of po durven zetten. Ze vinden het bijvoorbeeld erg lastig worden om steeds die luier om te moeten, en ze vinden het soms ook vies. Kinderen die langdurig in hun luier blijven poepen hebben daar soms grote behoefte aan, doordat er andere zaken een rol gaan spelen. Soms is er net een baby in het gezin geboren. En baby’s die ook luiers dragen kunnen bij een peuter de wens oproepen om ook zo klein te mogen blijven. Het poepen in de luier is daar dan een uiting van.

Zodra de peuter aan de nieuwe baby gewend is kan hij zelf ook weer ‘groter’ worden en doorgaan met zijn zindelijk worden. Het kan ook zijn dat een peuter in de gaten krijgt dat papa en mama er niet zo weg van zijn dat er steeds nog in een luier gepoept wordt. Ze gaan dan soms heel onopvallend en toch opvallend in een hoekje staan met de luier. Daardoor krijgen ze eigenlijk heel veel aandacht. Soms proberen ouders ook met allerlei cadeautjes of opmerkingen hun kind zover te krijgen dat hij stopt met poepen in de luier.

Helaas werken beloningen soms averechts

Hoe vervelender jij het als ouder vindt, hoe groter het ‘succes’ van je peuter wordt. Wat dat betreft is het goed om jezelf te realiseren: ‘het zijn niet mijn billen’. Je kunt als ouder hoog of laag springen, maar als je kind níet op de wc. wil poepen, dan doet hij het ook niet. Hij bepaalt het moment waarop hij poept, en de plaats waar hij poept. Ga er dus zo laconiek mogelijk mee om. Dan ontdekt je kind dat het jou niet uitmaakt dat hij in een luier poept. En dan komt ook het moment waarop hij zélf besluit dat het mooi is geweest.