Opvoedingsvragen

Ze poept gewoon in haar broek

Onze dochter (bijna 4) is met plassen zindelijk. Toch poept ze gewoon in haar broek. Ze geeft het ook niet aan. Ja, pas als het te laat is. We hebben al van alles geprobeerd: belonen, motiveren, boos worden. We proberen er niet teveel een issue van te maken, maar onbewust doe je dat toch omdat je straks ook niet wil dat ze er op school mee geplaagd wordt. Ze heeft tot nu toe nog nooit op de wc of op het potje gepoept. Soms word ik er echt radeloos van. Ze wil er ook niks over horen, want dan zegt ze ‘Ja ik doe het!!’, maar vervolgens zegt ze: ‘Ik heb een scheetje gelaten’ en dan heeft ze de broek weer vol. Ik ben ook bang dat als we de luier weer aan gaan doen, dat we dan weer terug bij af zijn. Haar tweelingbroertje is wel volledig zindelijk, alleen ’s nachts nog niet, maar ook daar trekt ze zich niks van aan. Wat kunnen we nu nog proberen?

Het is heel begrijpelijk dat je ermee in je maag zit dat je dochtertje nog niet zindelijk is. Zeker omdat haar broertje wel bijna volledig zindelijk is. En je geeft ook aan dat je erg bezorgd bent over hoe dat straks op de basisschool moet. Je hebt ook van alles gedaan begrijp ik. Echter, niets heeft tot nu toe geholpen. En je vraagt wat je nu kunt proberen.

Mijn antwoord zul je misschien niet zo fijn vinden. Maar ik zou je willen aanraden om voorlopig helemaal niets meer te proberen. Het lijkt er namelijk op dat jij je wel bezig houdt met het zindelijk worden van je dochter, maar dat zij jou op hetzelfde moment door haar gedrag vertelt dat jij daar helemaal niets over te zeggen hebt. En hoe meer jij gaat proberen te doen, hoe duidelijk haar boodschap worden zal. En dat betekent dat je in een regelrechte strijd terecht komt. Je dochter heeft ook al in de gaten dat ze aandacht kan krijgen met haar gedrag, want ze komt je zelfs vertellen dat ze een scheetje heeft gelaten, terwijl ze in haar broek heeft gepoept.

Ga bij jezelf eens na hoe jij dan reageert. Wat zeg je? Hoe reageert je? Al trek je alleen maar je wenkbrauwen op, dan heeft je dochtertje in de gaten dat ze je raakt en dat er aandacht zit bij het onderwerp poepen. Stop dus met alle aandacht rond het zindelijk worden. Erger nog: doe je dochter weer een luier om. Want ze is niet is niet zindelijk op dit moment. Ze wil het gewoon niet. Niet nu.

Wat je moet gaan bereiken is dat je dochter gaat ontdekken dat ze geen extra aandacht meer krijgt met het onderwerp zindelijk worden. Dat kan alleen als het jou niet meer raakt en als je niet meer probeert haar op de po of w.c. te krijgen. Dus wat haar broertje ook kan of doet, jouw dochter krijgt een luier om.

Verschoon haar rustig, zonder commentaar. En geef haar al die tijd die je tot nu toe aan het zindelijk worden besteedde op een totaal andere manier. Kijk maar eens hoeveel minuten dat per dag eigenlijk zijn tot nu toe. Die tijd gebruik je om haar te belonen voor iets wat ze goed doet. Zeg dat ook: je krijgt nu een verhaaltje omdat je zo goed je boterham hebt gegeten. Dit kost je zeker een aantal weken, want je dochter is gewend aan de negatieve aandacht. Maar uiteindelijk zal de balans doorslaan en ontdekt ze dat ze geen aandacht meer met het onzindelijk zijn krijgt.

Pas dan kan ze gaan ontdekken dat ze misschien wel last heeft van de poep en plas in de luier. Of dat ze net zo wil zijn als haar broertje. Maar dat kan echt nog een hele tijd duren. Daarom wil ik je ook aanraden om contact op te nemen met de basisschool om te laten weten dat je dochter straks waarschijnlijk nog niet zindelijk is. Overleg met de school hoe dit het beste aangepakt kan worden.

De meeste scholen hebben daar wel ervaring mee. Je kunt dan ook met de juf bespreken waar je bang voor bent, zodat zij meteen kunnen reageren als kinderen iets over haar luier zouden zeggen. Overigens zijn er vaak meerdere vierjarigen in een klas die nog in hun broek plassen en poepen. Wanneer je dochter er op school last van krijgt kan het trouwens ook een reden voor haar zijn om toch maar wel zindelijk te gaan worden. Want dat is iets dat zij zelf kan bepalen. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om de zindelijkheid-training los te laten. Vergeet dan ook niet jezelf te belonen als het je lukt dit probleem echt bij je dochtertje te laten. Ik wens je heel veel succes.