Opvoedingsvragen

Mijn 4-jarige dochter slaat haar zusje

Mijn man en ik zijn pas (vier weken) gescheiden. Mijn oudste dochter (bijna 4 jaar) slaat, knijpt en prikt de ogen uit van mijn jongste dochter (14 maanden). Dit komt vooral voor als ze moe is. Als ik vraag waarom ze dat doet en dat het niet mag zegt ze dat ze het niet wil doen maar dat ze het niet goed kan tegen houden. Er zijn wel spanningen tussen mij en mijn ex-man maar we zorgen ervoor dat de kinderen daar minimaal last van hebben. Mijn ex-man en ik kunnen nog wel normaal met elkaar communiceren en er is geen sprake van ruzie. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn oudste dochter haar gedrag onder controle krijgt? Of moet ik verder kijken naar de achterliggende redenen van haar gedrag?

Het klinkt of je oudste misschien wel moeite heeft met wat er speelt

Je schrijft dat jij en je ex-man zorgen dat er kinderen minimaal last van de scheiding hebben, en dat is heel goed. Kinderen leiden erg wanneer er sprake is van een zogenaamde ‘vechtscheiding’. Maar hoe goed en rustig je het ook aanpakt, kinderen merken altijd dat er sprake is van iets ongewoons als een van de partners het huis verlaat. Alles gaat anders dan normaal, misschien hangt er toch een lichte spanning in de lucht. En ze missen gewoon ‘iets’ wat er normaal wel was. Die veranderingen eisen hun tol van kinderen.

Kinderen zijn gevoelsdiertjes

En zitten met miljoenen onzichtbare draden aan hun ouders van en voelen daarmee alles wat anders is. En dat kost energie van kinderen. Je oudste dochtertje is daardoor in feite wat teruggevallen in gedrag. Het lukt haar even niet meer om het lieve zusje je zijn. En ze is zich aan het afreageren op de jongste puur omdat ze geen andere manier weet om haar gevoel van onvrede en onveiligheid te uiten.

Ik weet niet of je met haar praat over wat er is gebeurd, en hoeveel ze weet, maar wat je kunt doen is met haar via een omweg praten. Dat is veiliger voor een kind. Zo kun je haar knuffels laten praten over wat er gebeurt en je kunt ook haar gevoelens benoemen zodat ze beter kan begrijpen wat ze eigenlijk voelt. Het is daarnaast van belang dat je wel ingrijpt als ze agressief is naar de jongste. Zet ze zonder veel commentaar uit elkaar en geef je oudste een vast plekje in huis waar ze boos mag zijn.

Los hiervan is het raadzaam om eens met een pedagoog te gaan praten

Over hoe je je dochter het beste kunt helpen. Soms is speltherapie een heel fijne manier voor kinderen om hun ervaringen te verwerken en boosheid op een veilige manier te uiten.