Opvoedingsvragen

Is ze nog niet klaar voor een groter bed?

Mijn dochtertje (nét 3 jaar) slaapt nu 3 weken in een peuterbedje. En ik ben bang dat we haar te vroeg in het grote bed hebben gelegd. Ze moet er heel erg aan wennen. Het ging een paar nachten goed maar er zijn ook nachten dat het minder gaat. Ze klimt uit bed. En dan vinden we haar ergens in het huis, of ze ligt op de grond of ze ligt in de hoek van haar kamer. Daarnaast is ze is soms ook heel angstig (bang voor beestjes). Ze doet inmiddels ook geen middagslaapje meer. Ik wil haar het liefst weer terug in het ledikantje leggen, maar als ik daar over begin dan zegt ze dat ze haar grote bed wilt houden. Mijn gevoel zegt dat het peuterbed geen goed idee is, maar aan de andere kant wil haar ook niet ‘kleineren’. Wat kan ik doen?

Misschien was de overgang inderdaad te snel

Je gevoel kan ik me dus goed voorstellen. Maar je kind is ook aan het uitproberen wat ze ’s nachts allemaal kan doen nu ze in een groter bed is gekomen. Het ledikantje gaf veiligheid, maar ze kon er ook niet zo gemakkelijk uit. Een groter bed geeft een peuter ook de gelegenheid om uit bed te komen en de wereld te ontdekken. En het zou heel goed kunnen dat dit voor je kind heel spannend en leuk is, en tegelijkertijd een beetje eng. Dat je haar op de grond terugvindt betekent dat ze in ieder geval die ontdekkingsreis aan het maken is.

Je dochter heeft tijd nodig om te wennen

Over het algemeen duurt het een paar weken voor een kind aan zijn nieuwe situatie gewend is en niet meer de behoefte heeft om ’s nachts aan de wandel te gaan. Als je het gevoel hebt dat haar grote bed nog een beetje eng is, kun je een aantal dingen doen. Je kunt haar grote bed gezelliger en knusser voor haar maken, bijvoorbeeld door haar lievelingsknuffels uit te laten kiezen die bij haar mogen slapen, of een fijn dekbed op het bed te leggen dat je samen uitzoekt.

Je kunt ook besluiten om tijdelijk het kleine bedje naast het grote bed in de kamer te zetten, zodat ze in het kleine bedje mag kruipen als het allemaal een beetje teveel wordt. Je moet daar natuurlijk wel plaats voor hebben. Je merkt dan vanzelf wanneer ze dat niet meer nodig heeft. Tenslotte: soms helpt het een kind als je als ouder een periode naast haar bed gaat slapen, zodat ze niet alleen in het grotere bed is. Zo’n situatie moet je daarna wel weer rustig afbouwen, om te voorkomen dat ze verwacht dat je altijd naast haar slaapt.