Opvoedingsvragen

Plas ophouden

Onze dochter van 3,5 jaar oud is volledig zindelijk. Ze houdt echter haar plas op, als het moet de hele dag. Pas op het allerlaatste rent ze naar de wc “ik moet!” Je merkt dat ze zich vervelend voelt. Ze gaat dreinen en draaien en kan niet stilzitten. Ze heeft er ongetwijfeld last van maar ik kan haar er niet van overtuigen dat ze zich lekkerder zal voelen als ze gewoon op tijd gaat.

Macht

Je schrijft dat je je dochter geprobeerd hebt te overtuigen dat ze zich lekkerder zal voelen als ze op tijd naar de wc. gaat. Je schrijft niet hoe je dit hebt geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat je er allerlei goede argumenten voor hebt aangedragen. Helaas heb je te maken met een peuter, en bij een kind van die leeftijd gaan argumenten geregeld het ene oor in en het andere uit. Belangrijk bij deze situatie is ook dat peuters nogal bezig zijn met het fenomeen ‘macht’. Een peuter vindt het geweldig wanneer hij macht over een situatie heeft en zal die macht proberen te vergroten.

Grenzen over

Peuters gaan grenzen over als ze daartoe de gelegenheid hebben, puur om te ontdekken wat er daarna te vinden is en wat er dan gebeurt. Het ophouden van je plas is ook een kwestie van macht. Macht over je eigen lichaam. Daarbij komt ook nog dat het soms een heel prettig gevoel kan zijn om te moeten plassen, en dan die plas toch tegen te houden. Dat geeft een soort prikkeling die spannend kan zijn. In feite speelt je dochter wat dat betreft dus een soort spel met haar eigen lichaam. Hoe lang lukt het me nog om niet te plassen? En tegen die wedstrijd met zichzelf kunnen je volwassen argumenten nooit op. Laat haar die strijd met zichzelf rustig aangaan. Maar laat haar daarbij zélf de nadelen ook ontdekken.

Aandacht

Dat hoef je haar dus niet te vertellen, dat moet ze zelf kunnen merken. Zorg dus niet dat ze op tijd naar de wc. gaat omdat jij er op let. Maar laat haar eventueel ervaren wat het is als je met een natte broek thuiskomt omdat je te laat bent. Dat zijn de nadelen die ertoe kunnen leiden dat het machtsspel zijn spanning verliest. Overigens is de kans ook groot dat wanneer alle aandacht van jou om het plas ophouden verdwijnt haar lol in het spel ook al minder wordt. Soms doen kinderen dingen namelijk gewoon alleen maar omdat ze er van papa en mama aandacht voor krijgen…