Opvoedingsvragen

Mijn peuter bijt jongere kinderen

Mijn zoontje van 2 jaar bijt zonder reden. Het zijn altijd kinderen die jonger zijn dan hij. Hij lokt het zelf altijd uit en zoekt ze op om dan te bijten. Wat kun je hier nu aan doen?

Het lijkt erop dat jouw zoontje het bijten als een manier ziet van contact leggen of als een manier om ‘dingen te onderzoeken’. Sommige kinderen doen dit. De kans is groot dat hij heeft ontdekt dat jongere kinderen wat dat betreft interessante onderzoeksobjecten zijn.

Misschien verweren ze zich niet meteen zoals grotere peuters doen, en voelt jouw peuter dat aan. Het bijten mag je overigens nooit als een puur agressieve daad zien. Een peuter kan niet overzien wat hij aan het doen is. Hij heeft niet in de gaten dat zijn bijten een ander kindje erg veel pijn doet. Hij is nog zo met zichzelf bezig, dan hij alleen beseft dat hij dat ene kindje wel van dichtbij wil zien en aanvoelen. En dan… hap.. is het al te laat. Wat dat betreft is het belangrijk dat je als ouders goed in de gaten houdt hoe je kind zich gedraagt wanneer hij zal gaan bijten.

Je schrijft dat je kind de kleintjes echt opzoekt om ze te bijten. Als je dat weet, kun je in ieder geval meteen alert zijn als er kleine kinderen in de buurt zijn. Leer je kind dan met een klein ‘trainingsprogrammaatje’ wat hij wel en niet mag doen in bijzijn van anderen. Zie je dat hij naar anderen kijkt, zeg dan: ‘Je mag wel aaien’ en pak zijn hand beet. Loop samen naar het kindje, aai met zijn hand en beloon je kind dan: ‘Goed zo, dat doe je knap’. Ga dan samen meteen weer weg.

Hierdoor houd jij het contact in de hand. Is het gelukt om zonder bijten bij het kindje te zijn, dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Nu ga ik een verhaaltje vertellen, omdat jij zo knap dat kindje hebt geaaid’. Je beloont hem dan nogmaals voor het goede gedrag. Even later kun je dit contact van het aaien nog eens herhalen. Kleine kinderen leren door dingen te ervaringen, steeds weer opnieuw. Wil je kind dus leren dat hij een ander wél mag aaien, dan moet je dit steeds weer met hem doen.

Bijt je kind toch, dan haal je hem metéén uit de situatie. Het aantrekkelijke kindje is dan plotseling verdwenen en jouw kind zit alleen. Je hoeft daar verder niet bij te mopperen of andere aandacht te geven. Het feit alleen al dat hij ineens weg is, werkt voldoende. En ook dat leert hij door herhaling.