Opvoedingsvragen

Het lukt hem niet om ’s nachts droog te blijven

Mijn zoontje is bijna 4 jaar. Hij werd snel zindelijk omdat een vriendinnetje hem verbaasd vroeg waarom hij nog een luier droeg. Overdag gaat nu dus prima, alleen over de nachten heb ik een vraag. Mijn zoon wil ’s nachts ook geen luier meer. Maar het lukt hem vaak (nog) niet de hele nacht droog te blijven. ’s Avonds laten plassen is geen succes. Groot verdriet en absoluut geen plasje in de wc. (Om vervolgens een uur later in bed te plassen). Nu las ik ergens dat het ‘niet goed’ is om het kind ’s avonds te laten plassen. Het voorkom dan weliswaar een nat bed, maar hij voelt dan niet zelf de drang aankomen om te plassen tijdens zijn slaap. En dit zou langdurig bedplassen bevorderen? In zijn slaap een luierbroekje aantrekken gaat wel, maar iedere ochtend is hij hoogst beledigd dat we hem een luier hebben aangetrokken. De luier is meestal wel droog.

Waarschijnlijk lost het zichzelf inderdaad op den duur wel op

Je zoon is duidelijk bezig met de stap naar het zindelijk worden ’s nachts, maar dat lukt niet bij alle kinderen in korte tijd. Als het niet werkt om ’s avonds je kind op te nemen om te laten plassen zou ik dat inderdaad ook maar stop zetten. De reden waarom je hebt gelezen dat het niet goed is om een kind ’s avonds nog te laten plassen ligt in het feit dat een kind meestal niet echt wakker is als je hem opneemt.

Veel kinderen staan halfslapend op en doen automatisch een plasje

Hun blaas is dan een stukje leger, maar de hele situatie hebben ze zelf niet echt bewust meegemaakt. Waarom opnemen kan helpen is wanneer een kind de nacht nét niet redt. Als je hem dan ’s avonds opneemt redt hij het soms wel tot de volgende ochtend, en de triomf van een droge broek kan dan zo groot zijn dat een kind ’s nachts in zijn slaap toch op de een of andere manier extra alert wordt, zodat zijn spieren zich aanspannen om de plas tegen te ouden. Opnemen moet dus snel effect hebben. Als je een week of twee weken een kind ’s avonds hebt laten plassen en hij is nog steeds niet zindelijk voor de nacht, dan begint een kind aan jouw handelen te wennen. En dan werkt het opnemen averechts. Jij zorgt er dan in feite voor dat de blaas leeg blijft, maar even later wanneer de blaas weer vol wordt plast een kind toch.

Een kind moet namelijk eerst een seintje naar zijn hersenen krijgen dat de blaas vol is

Wil hij zijn spieren gaan aanspannen om de plas tegen te houden of wil hij wakker worden om zijn bed uit te gaan. En als papa en mama zorgen dat de blaas leeggemaakt wordt, dan gebeurt dit meestal voordat een kind aandrang heeft gevoeld. Zo leert hij dat signaal nooit te herkennen. Wat je vaak ziet in zo’n geval is dat ouders hun kind steeds vaker in de nacht gaan opnemen. Niet alleen om tien uur ’s avonds, maar ook voor ze zelf naar bed gaan, en om drie uur nog een keer. Het middel wordt dan erger dan de kwaal. Het kind doet helemaal zijn best niet meer om de aandrang tegen te gaan.

Je schrijft dat je je zoon wel in zijn slaap een luierbroekje aan kan doen

Maar dat hij dan ’s ochtends beledigd is. Dat begrijp ik wel. Je zoon voelt zich waarschijnlijk al een flinke vent. En het is gewoon niet fijn om te beseffen dat er ’s nachts iets met je gedaan is waar je niks van weet. En dan ook nog zoiets als een luier aan krijgen. Ik zou wat dat betreft liever open kaart spelen. Leg hem de situatie gewoon voor. Zeg dat ’s avonds opnemen niet werkt, en dat hij kan kiezen tussen een nat bed of een luier om meteen bij het slapen gaan.

Wat je ook kunt doen is je zoon op een incontinentiematje leggen. Hij kan dan proberen te bewijzen dat hij droog kan blijven, en jij voorkomt dat je een nat bed moet verschonen. Daarnaast kun je overwegen een kalendermethode te starten. Daarbij maak je een grote kalender. Je start met een luier om. Elke ochtend ‘weeg’ je de luier op je hand. Is hij al beduidend lichter, dan zit er niet zoveel plas in. Dan krijgt je zoon een stickertje of een krulletje op de kalender.

Is de luier helemaal droog?

Dan komt er een grote sticker of een fantastische zon of iets dergelijks. Met die stickertjes of tekeningetjes kan je zoontje dan ook iets verdienen. Heeft hij bijvoorbeeld vijf zonnetjes (ook al zitten er natte nachten tussen), dan ga je samen iets gezelligs doen. Een kind ontdekt dan dat er extra voordelen aan droog worden zitten, en die stimulans is zo groot dat het ’s nachts doorwerkt en de spieren laat aanspannen bij aandrang. En dat is waar je op uit bent. Veel succes.