Opvoedingsvragen

Scheldwoorden

Mijn dochtertje van 2 jaar en 1 maand heeft het woordje ‘eikel’ opgevangen. In het begin gebruikte ze het niet in de juiste context en waren wij ervan overtuigd dat als we er niet teveel aandacht aan zouden schenken ze het wel zou vergeten. Helaas is dit dus niet gebeurd en kan ze het nu in een juist zinsverband plaatsen en is iedereen dus een eikel. We hebben aangegeven dat we het niet leuk vinden en dat ze het niet meer moet zeggen, maar 5 minuten later is papa, mama of iemand anders wel weer een eikel. Hoe kunnen we haar dit afleren, want negeren helpt niet.

Extra stimulans

Peuters hebben heel snel in de gaten wat het effect is van de gedragingen die ze hebben. Dat jullie het woordje ‘eikel’ niet prettig vinden is voor jullie dochtertje dus juist een extra stimulans om het woord te gebruiken. Negeren heeft dan alleen een positief gevolg als je het woord wérkelijk niet interessant vindt en er dus gewoon niet naar luistert of niet op reageert. Maar dat is bij het woordje ‘eikel’ juist zo moeilijk. Een gerichte aanpak werkt bij een peuter namelijk pas na drie volle weken. Dan is haar leerproces pas voltooid. En dat zou betekenen dat je drie weken lang absoluut geen interesse voor dat woordje moet hebben. En dat is erg moeilijk.

Voeldiertjes

Daarbij komt dat veel peuters merken dat je probeert te negeren. En daarmee vangen ze tóch weer je aandacht. Je probeert te negeren, maar ondertussen lúister je wel. Peuters zijn voeldiertjes, die merken dat echt. Wat dat betreft is het het beste om je kind een nieuwe structuur aan te bieden, waarin het woordje ‘eikel’ zijn eigen plaats krijgt. Je kunt een plek in huis uitkiezen waar ze het woordje mag zeggen. Sommige mensen gebruiken daarvoor de deurmat. Als je daarop staat mag je zoveel eikel zeggen als je wilt. Maar zodra je eraf komt spreek je weer gewoon.

Herhalen

Zodra je kind dan het woordje eikel zegt, zet je haar op de deurmat en laat je haar zoveel eikel roepen als ze wil. Is ze klaar, dan mag ze er weer af. Maar begint ze meteen weer, dan zet je haar meteen weer op de mat en herhaal je het ritueel. Het is belangrijk dat je niet boos wordt als ze eikel zegt, maar dat je je realiseert dat peuters leren door herhalen, dus dat ze heel vaak op de mat moet staan voor ze de link met het woordje eikel kan gaan leggen. Als ze dat eenmaal heeft geleerd, dan ben je dus ook weer drie weken verder. Dan is de mat het plekje geworden waar ze boze of rare dingen mag zeggen. En wie weet komen daar in de toekomst nog wel andere scheldwoorden bij. Veel succes.