Opvoedingsvragen

n

Sinds Corona wordt mijn peuter zo brutaal en stout! Wat doe ik daaraan? (28 april 20)

Mijn peuter wordt sinds de Corona-crisis startte steeds uitdagender en brutaler. Hij luistert nu heel slecht en doet allerlei stoute dingen als ik even niet oplet. Laatst had hij de hele vloer onder de crème gesmeerd. Ik wist niet eens dat hij daar bij kon komen. Hoe pak ik hem aan?

Peuters zitten in een heel spannende ontwikkelfase. Ze leren enorm snel allerlei nieuwe dingen aan, waardoor hun wereld groter wordt en dus ook veel interessanter. Daarom gaan ze op onderzoek uit in huis en ook daarbuiten als ze daar de kans voor krijgen. Dat is niet altijd even handig, want een peuter deinst er niet voor terug om kasten en lades open te maken waar hij eerst niet bij kon en daar allerlei spullen uit te halen. En wat je beschrijft over de crème is inderdaad gedrag wat je van een peuter kunt verwachten.

Peuters zoeken de grenzen op en gaan daar het liefst nog overheen ook.

Een peuter vindt het interessant dat hij bij een hoger plankje of kastje kan komen en hij haalt uit nieuwsgierigheid alles overhoop. Daarbij komt dat hij dol is op kliederen en dus alles onder smeert voor je het in de gaten hebt. Je schrijft dat hij dit gedrag sinds de Corona-crisis steeds meer vertoont. Dat kan toeval zijn, omdat het gaat om een ontwikkelfase waar kinderen als ze zo’n anderhalf jaar oud zijn aan toe zijn. Maar het is ook mogelijk dat je peuter steeds brutaler aan het worden is omdat hij nieuwe uitdagingen nodig heeft. Misschien krijgt hij die straks weer als hij naar het kinderdagverblijf gaat.

Check je huis met peuterogen; waar kan hij nu allemaal bij?

Wat kun je zelf doen aan dit gedrag? Ten eerste is het goed te kijken wat je peuter intussen allemaal heeft geleerd en waar hij nu bij kan. Een kind dat bijvoorbeeld net leert lopen heeft de mogelijkheid om hoger te grijpen en net bij een kastje te komen dat hij voorheen niet kon bereiken. Een peuter leert daarbij ook nog om te klimmen. En dat betekent dat hij een lade die is uitgeschoven als trapje kan gebruiken en dan nog een beetje hoger kan komen. Let dus op wat hij doet, want peuters klimmen ook rustig op de lade van de oven om bij de pannen te komen.

Beveiliging is belangrijk, dus check waar de gevaren zitten.

Omdat je peuter steeds meer grenzen over gaat is het belangrijk om te voorkomen dat hij zichzelf pijn doet of in gevaarlijke situaties terecht komt. Belangrijk: alle hogere kastjes of lades waar spullen in zitten waar je kind niet bij mag moeten nu ook op slot. Wat dat betreft is de website van veiligheid.nl erg handig. Daar staat precies waar je op moet letten en wat je kunt doen om problemen te voorkomen: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/veilig-thuis/gevaren-in-huis

Wat zijn de regels in huis tijdens Corona?

Het volgende dat je kunt doen is kijken welke regels je eigenlijk hanteert voor je peuter. Is daar misschien door de Corona-crisis iets in veranderd? Het kan natuurlijk best dat alles de laatste tijd een beetje losser gaat dan voor die tijd, gewoon omdat we allemaal thuis zijn en dingen niet gaan zoals anders. Dus kijk of je misschien iets meer toestaat. Dat hoeft geen probleem te zijn als je heel bewust regels hebt verruimd. Maar als het ongemerkt gebeurd is kan dat wel lastig zijn.

Zijn de regels wat losser? Daar maakt een peuter gebruik van.

Want je peuter maakt dan gebruik van de nieuwe vrijheid terwijl je zelf misschien niet zo in de gaten hebt dat hij die vrijheid heeft. Dus check je regels. Kijk daarbij ook of de regels nog wel gelden voor je peuter die zich misschien net weer iets verder heeft ontwikkeld dan voor de Corona-crisis startte. Als een kind meer kan, dan moeten regels ook worden gewijzigd.

Verveelt hij zich nu met zijn oude speeltjes?

Tenslotte: kijk naar het speelgoed van je peuter en kijk of hij daar nog mee speelt. Want een kind dat zich verder ontwikkelt heeft ook nieuwe uitdagingen nodig. Als hij speelgoed heeft dat voor hem een beetje te eenvoudig is kan hij dat links laten liggen en op zoek gaan naar interessantere spullen. En vaak zijn dat juist de spullen waar hij af moet blijven omdat ze stuk kunnen of duur zijn.

Meehelpen is een topactiviteit voor peuters.

Vind je peuter inderdaad zijn speeltjes nu wat saai worden en is bijvoorbeeld de spelotheek nu nog dicht vanwege Corona? (check dit in je woonplaats, want er zijn spelotheken die wel op beperkte tijden open zijn om peuters tegemoet te komen). Laat je kind dan nu helpen als jij huishoudelijke karweitjes doet. Peuters doen heel graag papa en mama na, dus meehelpen is voor hen een uitdaging: de tafel poetsen met een sopdoekje, met een bezempje de vloer vegen, met een kruimeldief de bank schoonmaken, de sokken sorteren, wasgoed in de machine doen, was ophangen op een laag rekje, meehelpen met groente wassen of salade klaarmaken, afwassen, tafel dekken…  Als je peuter zo meehelpt voelt hij zich stoer en hij krijgt steeds nieuwe uitdagingen.