Opvoedingsvragen

Sinds de Corona crisis slaapt mijn peuter veel slechter. Wat kan ik daaraan doen? (23 maart 20)

Mijn peuter sliep eigenlijk altijd wel redelijk door, maar nu met het Corona virus is hij heel snel wakker ’s nachts en dan gaat hij ons roepen waardoor we allemaal wakker zijn. Hoe kan ik daar het beste op reageren?

Veranderingen zoals die door het Coronavirus hebben altijd invloed op peuters.

Peuters zijn nog te klein om goed te begrijpen wat er aan de hand is, en ze voelen de spanningen en emoties die er zijn wel aan. Voor kinderen kan dit soms een terugval in hun ontwikkeling met zich meebrengen. Waren ze zindelijk, dan kunnen ze ineens weer in hun broek gaan plassen. En sliepen ze altijd goed door, dan kunnen ze veel wakker worden en gaan huilen.

Een huilend kind s’ nachts is juist nu voor ouders moeilijk.

Ouders zijn nu waarschijnlijk ook wat gespannener dan anders, en dan is het helemaal zwaar als je kind steeds wakker wordt en huilt. Sommige ouders gaan veel aandacht aan hun kind geven, in de hoop dat hij weer zal gaan slapen. Maar aandacht nu betekent dat je kind morgen ook weer wakker gaat worden omdat hij die aandacht dan ook wil hebben.

Sommige ouders nemen hun kind bij zich in bed in de hoop dat hij dan wel slaapt.

En dat is soms ook zo. Maar geregeld ook niet. En dan heb je een wakker kind bij jou in bed, waardoor je helemaal niet meer slaapt. Het is goed om na te gaan of de regels rond het naar bed gaan nog wel kloppen. De kans is groot dat het hele familieritme door de war is geraakt, bijvoorbeeld doordat iedereen thuis is terwijl dat anders nooit zo was. Of doordat een van de ouders juist nu heel veel buitenshuis moet werken, omdat hij in een van de cruciale beroepen werkzaam is. En daardoor is hij misschien wel vaker van huis dat de peuter gewend is.

De situatie door Corona is anders, en daar reageert een kind op.

Zo’n veranderde situatie kan ook met zich mee brengen dat je de regels rond het slapen gaan ook wat hebt aangepast in het gezin. Het bedtijdritueel bijvoorbeeld. Is je kind gewend aan een verhaaltje, maar krijgt hij dat nu niet meer? Dan kan hij erg van slag zijn. Het omgekeerde kan ook spelen: je kind krijgt juist een veel langer ritueel, met nog een verhaaltje en nog een en… nog een.

Een langer bedtijdritueel geeft onduidelijkheid.

Een kind krijgt door een steeds langer bedtijdritueel de boodschap dat hij vooral niet moet gaan slapen, want dan komt er misschien nog wel iets extra’s bij het ritueel. Onduidelijkheid geeft bij een peuter onzekerheid en onveiligheid. Hij weet niet meer zo goed waar hij aan toe is. En dat kan er weer toe leiden dat hij vaker wakker wordt ’s nachts.

Ga na hoe jullie reageren als je peuter ’s nachts wakker wordt.

Ga dus samen na hoe de structuur in de avond en nacht is, en wat jullie doen als je peuter wakker wordt. Breng die aandacht terug tot een korte heldere aanpak, en doe altijd hetzelfde. Hierdoor went je peuter het snelst aan wat jullie doen. En als je altijd hetzelfde reageert leert hij ook dat het niet uitmaakt wat hij doet, de aandacht blijft gelijk.

Een peuterritme is snel door de war, en het duurt lang voor het weer op orde is.

Houd daar dus rekening. Er is over het algemeen drie weken voor nodig om je kind weer te laten wennen aan nieuwe regels. Dus schrik niet, maar ga gewoon aan de gang. Wil je meer weten over een goede aanpak van een slaapprobleem, bestel dan de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ op deze website. Daarin krijg je een duidelijke handleiding hoe jij de unieke situatie van jou en je kind kunt aanpakken.