Opvoedingsvragen

Zijn slaapritme is niet goed

Mijn zoontje is 2,5 jaar. Hij gaat om 19:30 uur naar bed, valt pas in slaap om 21:30 uur en wordt dan rond 04.00 uur huilend wakker. Ik ga dan naar hem toe en troost hem. En om 05.00 uur is hij weer wakker. Dan kom ik weer troosten, dan weer om 06.00 uur en dan wil hij niet meer slapen! Hij slaapt ’s middags ook nog 1,5 uurtje omdat hij natuurlijk kapot is. Wat moet ik doen?

Je zoontje zit midden in de peuterpuberteit

En dat kan betekenen dat zijn sterke wil een rol speelt bij de slaapproblemen. Je schrijft dat hij om half acht naar bed gaat, maar pas om half 10 in slaap valt. Je geeft niet aan wat er in die twee uur tijd precies gebeurt. Gaat hij naar bed met een vast slaapritueel? Zijn er regels die elke dag gelijk zijn? Of is dat juist erg moeilijk voor je?

Een peuter heeft regels nodig

Maar tegelijkertijd zet hij zich juist af tegen grenzen omdat hij graag zijn eigen wil uitprobeert. Voor ouders is het van belang om helder te zijn en vaste patronen te hanteren. Maar dat is juist lastig als je een klein kind hebt dat voortdurend tegen die regels in wil gaan en boos wordt of hard huilt of ander moeilijk gedrag vertoont. Ik raad je aan om daarom op te schrijven wat je ’s avonds doet als hij naar bed gaat. Heb je een partner, schrijf dan allebei op wat je doet. Dat kan gelijk zijn, maar ook van elkaar verschillen. Bespreek in dat geval welke aanpak voor jullie beiden werkt zodat je naar je zoon toe een heldere aanpak hebt, welke ouder hem ook naar bed brengt.

Herhaal het ritueel elke dag op dezelfde manier

Ga niet in discussie met je zoontje als hij het niet accepteert dat hij moet gaan slapen, maar geef aan dat hij best boos mag zijn of niet willen, maar dat de regel gewoon altijd hetzelfde is. Zo is het nu eenmaal. Wees ook helder in je aanpak als je zoontje ’s avonds blijft huilen of boos is. Steeds even naar hem toe gaan, duidelijk maken dat het avond is en dat hij niet uit bed mag, maar dat je hem nooit in de steek zult laten. Je kunt dat doen door wel naar hem toe te gaan, maar niet uitgebreid aandacht te geven. Zeg altijd hetzelfde zinnetje, geef hoogstens een aai over zijn bol, maar ga niet in discussie met hem, haal hem niet uit bed. Hoe meer je doet, hoe groter de verwachting van hem is dat je de volgende keer nog meer aandacht komt geven.

Wat voor de avond geldt, geldt ook voor de nacht

Ook dan is het goed om er wel te zijn, maar geen aandacht te geven die verwachtingen bij je peuter gaat scheppen. Daarom is het van belang om te bedenken: wat doe ik eigenlijk als ik het heb over ‘troosten’ in de nacht? Dat kan namelijk variëren van alleen die aai over de bol en even laten zien dat jij er bent en hij veilig is, tot je kind uit bed halen, of een verhaaltje voorlezen.

Wat ik je aanraad is de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’’ te bestellen

Via onze website (via het webwinkeltje). Hiermee kun je ontdekken waar in jouw geval de problemen exact liggen en hoe je dat het beste kunt aanpakken.