Opvoedingsvragen

Speen als troost

Mijn oudste dochter van 3 jaar gebruikt haar speen, vooral ’s nachts bij het inslapen (ook als ze even wakker is geworden) maar soms ook overdag als troost of als ze moe is. Nu wil ik dit graag afbouwen/stoppen. Hoe kan ik zien of ze daaraan toe is? Hoe kan ik haar hierbij helpen?

Moeilijke momenten

Wat je kunt doen om het gebruik van de speen af te bouwen is een paar dagen bijhouden wanneer je dochter eigenlijk om haar speen vraagt, of wanneer ze hem zelf in haar mond stopt. Je krijgt dan een beeld van de voor haar moeilijkste momenten. Kinderen stoppen vaak een speen in hun mond als ze moe zijn, als ze wat ziek zijn, of als ze iets eng en griezelig vinden of troost nodig hebben. Maar er zijn ook momenten waarop kinderen hun speen in de mond stoppen waarbij ze de speen eigenlijk niet zo nodig hebben. Ze doen het dan als ze zich een beetje vervelen, niets te spelen weten bijvoorbeeld.

Verhaaltje vertellen

Wanneer je nu wilt gaan afbouwen kun je het beste starten met die ‘verveelmomenten’. Je kunt je kind dan afleiden door haar iets te doen te geven waar ze beide handen voor nodig heeft, of waarbij ze moet praten. Op zo’n moment mist ze haar speen niet zo erg. Zorg ook dat ze zelf de speen niet zo gemakkelijk kan pakken, maar spreek een plek af waar jij de speen voor haar bewaart. Bepaal eventueel samen met je dochtertje wanneer ze haar speen echt heel erg nodig heeft. Die momenten mag ze gewoon spenen. Maar als die voorbij zijn gaat de speen weer uit. Geef haar een compliment elke keer als je ziet dat ze haar best doet om niet te spenen. Of vertel haar dan als beloning een verhaaltje. Dat maakt de momenten zonder speen ook prettig.

Afbouwen

Merk je dat ze open staat voor deze methode, dan kan je verder gaan met afbouwen. Je merkt vanzelf wanneer het erg moeilijk voor haar wordt om verder te gaan. Dan lukt het afbouwen moeilijker en zal ze meer om haar speen vragen. Momenten waarop het voor een kind moeilijker is zijn momenten van ziekte, van spanning, van drukte of momenten waarop je kind iets moeilijks aan het leren is. Wordt je kind dus net zindelijk, dan zou ik er niet voor kiezen het spenen ook nog af te bouwen. Want dan wordt het allemaal wat veel van het goede. Merk je dat het afbouwen steeds beter gaat, dan kun je speenmomenten aan bepaalde plaatsen gaan koppelen. Ze mag dan bijvoorbeeld een speen in de auto en tijdens het middagslaapje in bed. Lukt dat ook, dan kun je die momenten ook gaan verkorten, door bijvoorbeeld alleen de speen aan het begin te geven, en later weg te halen.