Opvoedingsvragen

Hoe bouw ik het speentje af?

Onze dochter is 2 jaar en 10 maanden. En ze slaapt nog met een fopspeen. Ook als ze moe is vraagt ze om haar speen. Nu willen we graag dat ze met de speen stopt omdat haar tanden naar voren gaan staan. Hoe kun je zoiets het beste aanpakken?

Afbouwen van een fopspeen kun je bijvoorbeeld met kleine stapjes doen

Een kind zomaar ineens de speen afnemen raad ik nooit aan, omdat de speen veel veiligheid en steun geeft. Wanneer een kind wil gaan slapen of moe is helpt de speen een kind ook naar dromenland. Als je de speen wil afbouwen is het goed om dit in het begin vooral overdag te doen. Je zegt dat je kind erom vraagt als ze moe is. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘als je de speen wilt, dan ga je in je bedje liggen’. Op zo’n manier leer je je kind dat de speen bij het bedje hoort. Uiteraard moet je daar wel consequent in zijn. Heeft je kind eenmaal geaccepteerd dat de speen bij het bedje hoort, dan merk je dat ze óf minder om de speen vraagt, of echt zo moe is dat ze ook even wil gaan slapen en dan voor het bedje kiest.

Wil je de speen ’s nachts ook afbouwen?

Dan is het goed om de speen een steeds kleinere rol in het bedtijdritueel te geven. Begon je altijd met de speen, dan is het goed om er nu mee te wachten tot je kind helemaal klaar in bed ligt, en het licht al bijna uit gaat. Je kunt de speen ook niet meer in het bedje leggen, maar op de commode, zodat je kind hem niet meteen zelf grijpt als ze in bed gaat liggen. Het zijn allemaal kleine handelingen die het toch steeds ietsje minder gemakkelijk maken om de speen in de mond te stoppen. Slaapt je kind eenmaal, dan kun je de speen uit het bedje halen, zodat ze hem niet al slapend in haar mondje stopt. Ook dat is een manier om de speen af te wennen.

Wordt ze ’s nachts wakker?

Dan kun je steeds langer wachten met haar de speen te geven, maar haar eerst op andere manieren troosten. Tenslotte: het afwennen van de speen gaat het beste als je de speen eerst samen met een ander vertrouwd speeltje of doekje aanbiedt. Bijvoorbeeld: je kind krijgt de speen en een knuffeltje tegelijkertijd. Op een gegeven moment geef je wel het knuffeltje, maar nog niet de speen. Die krijgt je kind dan wat later. En daarna geef je alleen nog maar het knuffeltje, maar niet de speen. Het knuffeltje neemt op deze manier de functie van de speen steeds meer over.

Sommige kinderen gaan over op duimen

Overigens: sommige kinderen zijn zo gehecht aan de speen, dat ze na een tijdje toch weer willen zuigen. Zij willen er nog wel eens voor kiezen om dan maar de duim in de mond te doen, omdat de speen niet voorradig is. In dat geval zou ik aanraden om toch liever de speen maar weer te geven. Want het afleren van duimen is nog veel moeilijker dan het afleren van een speen. En in principe kan je kind nog wel even doorgaan met zuigen op de speen. De meeste tandartsen raden het aan om de speen voor het vierde jaar af te wennen als dat kan. Dus dan heb je nog eventjes de tijd.