Opvoedingsvragen

Stoppen met speen

Mijn zoon is bijna 4 en nog zeer verknocht aan zijn speen. Hij heeft hem bij het inslapen en ’s avonds trek ik hem uit zijn mondje en leg hem in de hoek van zijn bed. Als ik hem op zijn kastje leg roept hij meerdere malen per nacht om zijn speen en gaat pas weer slapen als hij hem heeft. Hij is altijd een zeer moeilijk slapertje geweest en daarom zijn we nooit eerder de ‘spenenstrijd’ aangegaan. Ik heb al een paar boekjes met hem gelezen en hem voorgesteld de speen aan een nieuw baby’tje te geven enz enz, maar hij is hiervan niet erg onder de indruk. Nu zegt hij zelf sinds enkele weken dat hij de speen niet meer nodig heeft als hij naar de basisschool gaat. Zal ik daar op ‘gokken’ (is het een geschikt moment met alle spanningen en nieuwe dingen die erbij komen kijken) of moet ik het nu aan pakken? Ik wil in ieder geval dat hij er voor zijn vierde jaar mee stopt.

Grote stap

Er zit een groot verschil in wat jij wilt, en waar je zoon aan toe is. Ik begrijp heel goed dat je graag wilt dat je zoon er voor zijn vierde jaar mee stopt. En zelf lijkt hij daar nu ook wel mee bezig te zijn. Voor veel kinderen is de basisschool een heel grote stap. Een soort stap naar de grote mensen wereld. Dat je zoon voor zichzelf dat moment het uitgekozen om te stoppen met de speen is dan ook wel logisch. Ik zou hem honoreren en zeggen dat je het heel knap van hem vindt dat hij dat wil gaan doen. De spanning van het ‘naar school toegaan’ is nu waarschijnlijk nog zo groot dat hij de speen hard nodig heeft.

Afbouwen

Al jouw argumenten ten spijt zal hij dan ook gewoon doorgaan met de speen. Of het ook werkelijk zal lukken als hij vier is moet je natuurlijk afwachten. Veel kinderen hebben de speen juist de eerste maanden nog nodig omdat de school best spannend kan zijn. Wat ik je aan zou willen raden is de pogingen om hem van de speen te halen nu in ieder geval even te staken. Hoe meer je probeert, hoe meer hij zal tegenstribbelen. Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld het reageren op het ’s nachts roepen om de speen af te bouwen. Als je steeds komt als hij om een speen roept, dan kan het best zijn dat jouw aanwezigheid heel belangrijk is. Misschien wel belangrijker dan de speen. Leer hem daarom dat de speen op een bepaald plekje ligt waar hij hem zelf kan pakken. En geef hem ook zelf de speen niet, maar laat hem de speen zelf pakken in het begin. Later hoef je dan ook niet meer naar hem toe om de speen te geven. En als een kind zelf wakker moet worden om de speen te pakken, zonder de aandacht die hij er eerder bij kreeg, merk je dat de prikkel om wakker te worden ook afneemt. Er is domweg veel minder aan. En dat helpt ook om het speenzuigen af te leren.