Opvoedingsvragen

Terug bij af

Onze zoon (2 jaar en 9 maanden) gaat sinds januari naar de ‘instapklas.’ Hij was toen nog niet volledig zindelijk. Het ging de eerste weken niet zo goed, maar het was niet echt problematisch. Op den duur had hij bijna geen ongelukjes meer. Maar sinds hij na de vakantie ziek werd plast en poept hij gewoon weer in zijn broek. Het lijkt of hij niets meer voelt komen. Ook blijft hij rustig verder spelen met zijn vuile broek. Hem op tijd op het toilet zetten helpt niet, belonen helpt niet, boos worden helpt niet. Vandaag hebben we hem toch maar weer een luier aangedaan. Hij reageerde hier amper op. Hoe pakken we dit verder aan? Zou de verandering in het ritme (vakantie) hier iets mee te maken hebben? Hij gaat ’s ochtends ook niet graag naar school, maar komt wel steeds enthousiast terug.

Soms hebben kinderen een terugval

Waarschijnlijk heeft je zoontje te maken met een terugval in zijn ontwikkeling. Dat is een normaal verschijnsel dat bij kleine kinderen voorkomt als ze veel dingen tegelijk meemaken die energie kosten. Dat gebeurt bijvoorbeeld geregeld als er een nieuwe baby geboren wordt in het gezin, als er een verhuizing is, of als kinderen voor het eerst naar de oppas gaan.

Zijn ziekte had een grote impact

In het geval van jullie zoon heeft zijn ziekte waarschijnlijk voor zo’n terugval gezorgd. Je moet je voorstellen dat kinderen per dag een bepaalde hoeveelheid energie tot hun beschikking hebben die ze kunnen gebruiken om nieuwe dingen te leren, of om dingen die ze net geleerd hebben vol te kunnen houden. De hele dag door doen ze dingen die energie kosten, maar ze doen ook dingen die energie geven, zoals eten, slapen, ontspannen etc. Als een kind nu een tijdlang iets moeilijks of lastigs meemaakt, zoals een ziekte, dan kan het zijn dat hij daardoor een tijdje meer energie verbruikt dan hij binnen krijgt. Wat je dan ziet gebeuren is dat het kind een stapje terugdoet.

Hij stapt letterlijk wat terug in zijn ontwikkeling

Hij laat daarbij die dingen vallen die hij net geleerd heeft, want het kost gewoon teveel energie om dat vol te houden. En soms vallen kinderen ook terug in oude gewoontes die energie geven, maar die ze net hadden afgeleerd. Daarom gaan kinderen soms weer duimen, of in hun broek plassen. Een vakantie kan overigens ook zo’n ‘stoorzender’ zijn. Het is ontzettend leuk om vakantie te hebben, maar het is ook een verandering van ritme en dat kost ook weer energie van een klein kind.

Geef je zoontje de tij

Ik raad jullie aan om hem even te laten en hem de kans te geven om zijn energie weer op peil te krijgen. Hij vindt het heel leuk om naar de instapklas te gaan, en daar wil hij zijn energie kennelijk graag aan besteden. Als je nu veel aandacht besteed aan het zindelijk worden, zal dat voor je kind waarschijnlijk teveel energie gaan kosten, en daardoor zakt hij misschien nog verder terug in zijn ontwikkeling. Laat hem lekker bijtanken, tot rust komen en aan de situatie wennen. Dan keert zijn energie ook weer terug en zal hij op een gegeven moment zelf weer besluiten dat hij graag zindelijk wil zijn.