Opvoedingsvragen

Terugval

Onze dochter (4,5 jaar) is net voordat ze naar school ging zindelijk geworden samen met haar broertje (3,5 jaar). Het ging heel erg goed, maar sinds kort gaat het helemaal mis. Haar broertje heeft nergens last, maar zij heeft nu bijna elke dag één of zelfs twee ongelukjes op school en thuis. Als ze ergens mee bezig is en ik vraag of ze moet plassen zegt ze ‘nee’ en twee tellen later is ze te laat voor de wc.

Straffen helpt niet, belonen helpt niet en ze luistert ook niet naar me als ik haar probeer te vertellen hoe vervelend ik dit vind voor haar. Ze wil ook niks vertellen over waarom het misgaat en op school loopt ze nu steeds rond in een natte broek omdat ze niets tegen de juf zegt. Ik weet ondertussen niet meer wat ik moet doen en ben in staat om terug te grijpen naar de luier, omdat ik het idee heb dat ze er niet klaar voor is of dat het haar toch niks kan schelen.

Het kost veel energie

Je dochter heeft vlak voor ze naar school ging iets belangrijks geleerd, maar de eerste periode daarna kost het een kind nog veel energie om het ook vol te houden zindelijk te blijven. Nu heeft ze de pech dat ze vlak daarna wéér een grote stap in haar ontwikkeling maakte door naar de basisschool te gaan. Het is bekend dat veel kleuters zoveel energie verstoken op school dat ze op een ander gebied even terugvallen.

Sommige kleuters worden lastig of slapen slecht

Een terugval kan een kleuter tonen door thuis heel lastig en vervelend te worden tegen broertjes en zusjes of tegen zijn ouders. Er zijn ook kinderen die slechter gaan slapen of ineens niet meer zo goed lijken te praten. Bij je dochtertje is het dus heel begrijpelijk dat de terugval op het zindelijk zijn gericht is. Veel aandacht geven aan het niet-zindelijk zijn zal niet werken. Een kind leert daar alleen van dat het veel aandacht oplevert, en daardoor zal ze niet zindelijker worden. Ik raad je aan om in plaats daarvan contact op te nemen met de basisschool. Ga een gesprek aan met de juf en leg uit wat er aan de hand is. Er zijn veel kleuters waarbij zo’n terugval voorkomt.

Sommige scholen houden rekening met ongelukjes

Het is wel zo dat basisscholen hier soms heel verschillend mee om gaan. Sommige scholen hebben een schone broek bij de hand voor ongelukjes. Anderen vragen of je je kind weer een luier wil omdoen, zodat het onder schooltijd geen last veroorzaakt. Maar er zijn ook scholen die problemen hebben met een kind dat niet zindelijk is. Het is van belang dat je weet hoe jouw school daar tegenover staat en uit te leggen hoe de situatie voor je dochter is. Je kunt dan ook overleggen hoe de school hiermee om zal gaan.

Geef geen aandacht aan het probleem

Als pedagoog raad ik je aan om de aandacht bij het zindelijk worden weg te halen. Je kunt beter nu de luier weer om doen en de komende tijd je kind de gelegenheid geven om tot rust te komen. Als ze de terugval van het naar schoolgaan heeft overwonnen komt vanzelf het moment waarop ze besluit dat ze last heeft van de luier en zindelijk wil worden. En tegen die tijd heeft ze daar ook voldoende energie voor. Maar wanneer je in de tussentijd veel aandacht geeft aan het probleem van zindelijk worden, leert je kind dat het voordelen biedt om niet zindelijk te zijn. Ze krijgt er dan veel aandacht mee. En veel aandacht is voor een kind altijd een reden om ergens mee door te gaan.