Opvoedingsvragen

Tijd voor een groter bed?

Mijn dochter van 2 jaar en 2 maanden slaapt nog in een trappelzak en ledikant. Wanneer kun je het beste overgaan op een ‘groot’ bed met dekbed? Ook om in de vakantie niet het campingbedje mee te hoeven nemen. Is een bedrekje aan een groot bed goed?

Eerlijk gezegd is 2 jaar en 2 maanden nog heel erg jong

Voor het overstappen naar een groot bed. Ik raad het ouders nooit aan om een peuter al in een groot bed te laten slapen. De meeste kinderen komen daar pas aan toe als ze ruim drieënhalf, vier jaar zijn. Kinderen die letterlijk uit hun bedje ‘groeien’ geven zelf ook vaak aan dat ze toe zijn aan iets anders. Het grote bed markeert dan meteen de overgang naar een grotere levensfase. Peuters zien een ledikantje namelijk niet alleen maar als een bed om in te slapen.

Peuters beschouwen dit bed ook als een veilig omsloten plekje

Als ze dit te vroeg moeten verlaten kunnen ze nogal angstig worden. In een groot bed missen ze dat vertrouwde omslotene. Een bedrekje kan er dan misschien wel voor zorgen dat ze niet meteen uit bed vallen, maar het geeft niet die warme veiligheid van een ledikantje.

Wat dat betreft zou ik dus nog niet besluiten om je peuter naar een groter bed te laten overgaan. En over een half jaar ook nog niet. Wacht liever af tot je kind zelf aangeeft dat hij aan iets anders toe is. En laat het voorlopig gewoon bij het oude.