Opvoedingsvragen

Tijd voor een peuterbedje?

Ik heb het idee dat mijn zoontje van 2 jaar te groot is geworden voor zijn ledikantje. Want hij wordt steeds heel kwaad als ik hem in bed zet. Het is mogelijk om zijn ledikantje om te bouwen tot een peuterbedje met veiligheidsplankje. Nu is mijn vraag: is dit een geschikt moment of kunnen we beter wachten tot hij 3 jaar is?

Zijn boosheid heeft waarschijnlijk met zijn ontwikkeling te maken

Eerlijk gezegd denk ik dat de boosheid van je zoontje meer te maken heeft met de fase van zijn ontwikkeling dan met de grootte van zijn ledikantje. Het is absoluut niet zeker dat hij zal stoppen met zijn boze buien wanneer je zijn bedje verandert. En hij is ook nog wel jong om al in een groter bed te gaan slapen. Waarschijnlijk wordt hij boos omdat hij in de peuterpuberteit zit en zijn eigen wil aan het uitproberen is.

De peuterpuberteit is een nieuwe fase

Veel peuters willen op een gegeven moment niet meer gaan slapen als je ze naar bed brengt. Ze worden boos, beginnen te schreeuwen, klimmen uit bed of gaan andere dingen doen om duidelijk te maken dat ze echt niet willen doen wat je van hen vraagt.

Wat is jouw reactie?

Ik zou je dan ook aanraden om na te gaan hoe je reageert als je hem in bed stopt. Doe je elke dag hetzelfde, of verander je van aanpak? Hoe is je uitstraling? Ben je gedecideerd of misschien wat onzeker? Een duidelijk aanpak die elke dag hetzelfde is. Het is niet erg als hij boos wordt, dat recht heeft hij. Maar als hij merkt dat je altijd hetzelfde reageert en hij toch gewoon in zijn bedje moet blijven, dan legt hij zich daar na drie weken bij neer. Dat is de periode die hij nodig heeft om te leren hoe de regels zijn.

Hulp nodig?

Als je hulp wilt bij je aanpak dan verwijs ik je naar de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ die je bij het winkeltje van OPVON kunt bestellen.