Opvoedingsvragen

Hij is helemaal van slag door de vakantie

Ons zoontje (23 maanden) is enig kind. Wij kwamen gisteren terug van een 11-daagse vakantie in Mallorca en hij vertoonde vreemd gedrag. Hij begon bij alles te huilen: verschonen van een luier, schoenen aandoen, in de buggy of autostoel zitten, etc. Het was zo erg dat we onze vakantie wilde verkorten. Het huilen wordt krijsen en dat kan hij zeker een half uur volhouden. Hij is dan overstuur en ontroostbaar. We lieten het tijdens de vakantie wel toe, maar nu doen we dan niet meer. Ik vind het lastig om met hem een hele dag door te komen als hij zo onhandelbaar is. Hij wil altijd zijn zin! Is hij een temperamentvol kind? Het lijkt er wel op want hij kan niet tegen veranderingen. Hoe ga ik hier mee om?

Wat je zoontje aan gedrag tijdens de vakantie vertoonde is op zich wel begrijpelijk

Kinderen van zijn leeftijd hebben behoefte aan duidelijke regels en vinden het meestal thuis prima. Ze hoeven niet zo nodig op vakantie. Het ene kind heeft daarbij meer moeite met veranderingen in de omgeving dan een ander kind. Je merkt soms bij baby’s en peutertjes dat ze erg veel moeite hebben met andere geluiden, geuren, lichtinval, temperaturen… en dat zal op Mallorca heel goed het geval geweest kunnen zijn. Voor ouders is dat bijzonder zwaar. Je gaat niet voor niets op vakantie, je hebt zelf ook behoefte aan een ontspannen periode. En dan krijg je te maken met een kind dat niet meer stopt met huilen wat je ook doet. Of het te maken heeft met temperament? Ja dat kan natuurlijk wel. Maar er zijn ook kinderen die normaal heel rustig zijn maar door zo’n verandering toch helemaal de kluts kwijtraken.

Het lastige is dat dit gedrag soms niet stopt als je weer veilig thuis bent

Je zou denken dat alles dan weer normaal is en je kind de thuissituatie snel weer herkent. Maar wat meespeelt is dat je kind een verandering heeft doorgemaakt die hij niet begrijpt. En door dat onbegrip blijft hij nog een tijdje van slag. Hij moet weer ervaren dat de situatie gewoon is, dat de regels weer als vanouds zijn. Het kan zo een paar weken duren voor een kind dat weer beseft. En daarna kan zelfs een periode komen waarin hij nu wel gerustgesteld is, maar ook boos. Hij gaat zich dan op papa en mama afreageren. Je ziet dat ook bij kinderen die net verhuisd zijn of kinderen die in het ziekenhuis hebben gelegen. En na een vakantie komt dat ook weleens voor.

Niets van aantrekken, niet boos worden

Gewoon rustig de dagelijkse routine doorzetten is het handigste. Je kunt je kindje vertellen dat hij boos mag zijn, maar de normale regels hou je vol. Want anders gaat hij ontdekken dat hij met zijn boze buien heel veel aandacht kan krijgen. En een peuter is dol op aandacht. Zijn boosheid wordt dan al snel vervangen door het proberen aandacht te krijgen met gedrag. En als hij dat krijgt door boos te doen, dan doet hij boos. Elders op de site kun je lezen wat boos gedrag in de peuterpuberteit kan betekenen en wat je daaraan kunt doen.