Opvoedingsvragen

Ze is wakker, maar toch niet

Mijn dochter (bijna 4) is opeens vaak wakker in de nachturen. Ze begint te huilen zonder duidelijke reden. Ze is wakker en toch ook niet. Vaak heeft ze het over lampjes van buiten die haar wakker maken, terwijl ze verduisteringgordijnen heeft. Ze heeft wel een nachtlampje met verschillende kleuren, maar die bedoelt ze niet. We zijn net verhuist en ze gaat net naar school. Komt het hierdoor? Ik vind het belangrijk dat haar wij als ouders hieraan doen, om er voor te zorgen dat ze lekker (en wij dus ook) door kunnen slapen.

Er is een verschil tussen nachtangsten en nachtmerries

Uit wat je beschrijft kan ik niet exact opmaken of je dochter last heeft van nachtangst of van nachtmerries. Dat kun je zelf wel checken. Bij nachtangst worden kinderen ‘s nachts plotseling wakker zonder reden en zijn ze in paniek. Soms huilen ze heel hard, ze kunnen ook zweten en over het algemeen kun je ze niet goed troosten. Het lijkt of het kind niet wakker is ook al zijn de ogen open. Omdat je schrijft dat je dochter wakker is en toch niet, zou er sprake kunnen zijn van nachtangst. Wat voor veel ouders heel moeilijk is, is dat een kind niet bereikbaar lijkt te zijn en heel erg bang. De volgende dag weet een kind trouwens niets meer van wat er ‘s nachts is gebeurd.

Nachtangst komt voor bij kinderen in de leeftijd van je dochter

En is voor ouders meestal veel erger dan voor het kind zelf. Er wordt gedacht dat nachtangst komt doordat een kind uit de diepe slaap ontwaakt. Eigenlijk moet het dan de overgang maken naar de lichtere droomslaap. En kinderen hebben ook de behoefte om zo snel mogelijk weer door te slapen. Daar kun je je kind mee helpen door haar niet uit bed te halen, maar misschien met een warm nat washandje het gezichtje te wassen als het zweet, en haar dan weer lekker in te stoppen en te laten slapen. Eventueel kun je zachtjes sussen en aaien.

Bij een nachtmerrie weet een kind wel dat hij iets naars heeft gedroomd

En hij wil ook graag getroost worden. De volgende ochtend herinnert een kind zich de droom meestal ook. Als je dochter spreekt over lichtjes die haar wekken, dan zou het kunnen dat ze naar gedroomd heeft. Omdat jullie net verhuisd zijn en ze naar school gaat heeft ze wel veel ervaringen die indruk kunnen maken. Dat kan zijn weerslag hebben in nare dromen. Je kunt je kind helpen door zoveel mogelijk rust in te bouwen in haar leven zodat ze al het nieuwe kan verwerken en energie kan krijgen. Lekker samen een beetje op de bank hangen, spelletjes doen, gezellig een film kijken of liedjes zingen, knuffelen… het helpt allemaal om energie te krijgen.

Verder kun je samen een fijn droombed maken, met mooie kussens en knuffels. Misschien wil ze een eigen lampje dat ze aan kan doen als ze bang is in de nacht. En het helpt ook om samen met haar een tekening te maken van mooie dingen waar ze wel van wil dromen. Misschien wil ze een magisch voorwerp mee dat haar kan helpen in de nacht, zoals een pop of een toverstokje. Voor ieder kind is dat iets anders. Wil je meer weten over nachtmerries en nachtangsten? Download dan in ons winkeltje ons artikel ‘Nachtmerries en nachtangsten’.