Opvoedingsvragen

Hij eet nog steeds potjesvoeding

Mijn zoontje van 21 maanden eet als avondeten alleen maar potjes voor baby’s vanaf 6 maanden. Fijn gepureerd dus. Verse groenten, een stukje vlees of aardappel krijg ik niet naar binnen. Ook niet als ik het fijn pureer. Verder eet hij bruin brood, ontbijtkoek, alle soorten beleg en drinkt ook alles. Hij is geen ongezond kind en krijgt naar mijn idee wel alle vitaminen binnen. Ik vind het alleen tijd dat hij met de pot mee gaat eten. Ik heb volgens mij alles al geprobeerd. Wat kan ik doen om hem ook gewoon eten met stukjes en verse groenten te laten eten?

Ten eerste: het is heel prettig dat je kind in ieder geval gezond is en al zijn vitaminen binnenkrijgt. Hij eet ook bruin brood, alle soorten beleg en hij drinkt voldoende. Daarmee kun je véél opvangen. Je probleem ligt bij het warme eten, de groenten en het vlees. Sommige kinderen hebben hier inderdaad een hekel aan. Ze eten liever de zachte prut uit een potje in plaats van harde stukjes.

Echter: de manier waarop je hem het beste kunt leren om gewoon met de pot mee te eten, is te stoppen met het geven van de potjesvoeding. Ik neem aan dat dit best moeilijk zal zijn. Ik weet niet wat jouw zoontje doet, want je schrijft er niet over. Maar ik kan me voorstellen dat je kind een flinke strijd met je aangaat als je hem een gewone maaltijd voorzet.

Sommige kinderen maken zo’n scene, dat je maar besluit om de vertrouwde potjesvoeding te geven. Ook met de gedachte: ‘dan krijgt hij in ieder geval íets binnen’. Maar je hoeft niet bang te zijn dat hij te weinig gaat krijgen. Je kind eet verder prima, en hij kan het best hebben om een tijdje nauwelijks avondeten te eten.

Hij zal moeten leren dat de potjesvoeding voorbij is, puur doordat hij het niet meer krijgt. En kleine kinderen hebben een aantal weken ervaring nodig voor ze werkelijk snappen dat het voortaan anders gaat. Zorg dus dat je kind gedurende de hele dag gezonde dingen binnenkrijgt, en zet hem ’s avonds gewoon een bordje voor met een klein beetje avondeten. Het hoeft niet veel te zijn. Een groot bord vol staat een kind alleen maar tegen. Begin met een sperzieboontje, een klein stukje aardappel, een ministukje vlees. En laat je kind maar ontdekken wat hij op zijn bordje heeft.

Ga de maaltijd in met de gedachte: ‘Hij eet vast niets, nou dan niet’. Dan is elk minihapje meegenomen. Reken erop dat je kind misschien wel drie weken achter elkaar niet wil eten. Dat komt omdat hij gewoon wil uitproberen of er niet toch nog een potje kan komen. Na die tijd zal hij in de gaten krijgen dat jouw regel écht een nieuwe regel is. En dan gaat een kind pas uitzoeken wat er nou eigenlijk op dat bordje ligt.

En dan… dan komt het moment misschien pas dat hij echt gaat eten. En dan ben je al een maand verder. Zorg dus voor een lange adem.