Opvoedingsvragen

h

Ze wil niet poepen

We hebben de tips gelezen, maar we hebben toch nog een vraag: onze dochter houdt haar poep op en verliest daardoor na zeven dagen telkens een beetje in haar broek. We moeten soms wel 20 keer per dag een zachte keutel van haar bil afvegen en haar een schone onderbroek geven. Ze vindt het echt een drama als we haar billen niet willen afvegen, maar wij zijn het zat en zo krijgt ze toch haar aandacht. Hoe moeten we hier mee omgaan?

Leeftijdsfase

Je schrijft niet hoe oud je dochtertje is, zodat ik niet goed kan inschatten wat je het handigste kan doen qua leeftijdsfase. Wat in ieder geval goed is, is niet ingaan op de aandacht die zij per se van jou wil hebben. In dat geval bepaalt zij alles wat jij doet, en daarmee geef je haar in feite de rol van opvoeder. En dat is niet de bedoeling. Zij moet van jou regels en leiding krijgen ook als het gaat om dit soort lastige gedragingen. Stel dus een aantal regels rond zindelijk worden vast. En houd je daar ook aan. Als je dochter niet wil poepen, dan poept ze niet. Daar kun jij als ouder niet veel tegen doen.

Ze wil het binnenhouden

Ze is de baas over haar eigen lichaam. Als een kind de poep zo erg ophoudt dat het gewoon ‘teveel’ wordt, moet ze af en toe wel een beetje poepen omdat de druk anders te groot wordt. Omdat ze telkens maar weinig poept, betekent dit dat ze het eigenlijk nog steeds wil ophouden. Ze houdt toch zo veel mogelijk ‘binnen’. Dit kost een kind veel energie, en de kans is groot dat ze ook erg gespannen is. Je moet je spieren goed beheersen om steeds maar een klein beetje te poepen. Dat ze het niet fijn vindt om gepoept te hebben en dat haar billen weer snel schoon ‘moeten’ is ook wel begrijpelijk. Ze wil namelijk eigenlijk niet poepen. Dus dat kleine beetje voelt misschien wel als een mislukking zou ik bijna zeggen.

De kleine koningin

Als je telkens haar billen schoonveegt ga je in feite mee in haar gedachte dat ze niet ‘hoeft’ te poepen. Dat kleine beetje wordt meteen schoongemaakt toch? Ik verwacht dat ze in haar peutertijd zit, en dat ze dus graag wil bepalen wat jij als ouder doet. Daarom wordt ze zo enorm boos als je haar billen niet wil afvegen. Zij is de kleine koningin en wil bepalen wat de regels zijn. Het is dus tijd dat jij het heft weer in handen neemt. Als je wil poepen, dan doe je dat op de wc. Als je niet op de wc wil poepen, dan poep je in de luier. En de luier verschonen we een paar keer per dag, bijvoorbeeld op een vastgesteld moment.

Schreeuwhoekje

Als je dochter heel boos wordt, geef haar dan een plek in huis waar ze enorm kwaad mág zijn. Een schreeuwhoekje bijvoorbeeld. Er zijn ook mensen die een keukenmat aanwijzen voor dat doel. Als je daar op staat mag je zo boos zijn als je wil. Als ze kwaad is kun je haar ook zeggen: ‘Je mag ook boos zijn. Schreeuw maar zo hard als je kan. Kun je misschien nóg harder?’ Ze kan haar eigen boosheid en frustratie dan veilig uiten. En dat helpt ook weer een beetje tegen de spanning die ze in haar lijfje opbouwt door die ontlasting steeds maar op te houden.

Verkeerde spiraal

Los hiervan is het van belang dat je haar leert en helpt om zich te ontspannen. Ze zit in feite in een verkeerde spiraal vast. Hoe langer ze haar ontlasting ophoudt, hoe gespannener ze wordt en hoe vervelender het wordt om toch te poepen. Maar hoe meer ze ophoudt, hoe harder het nodig is om toch te poepen. En dat geeft ook weer spanning. Wat ze moet leren is dat het niet erg is om te poepen en dat ze in ieder geval geen extra aandacht van mama en papa meer kan vangen door niet te willen poepen. Praat dus niet meer met haar over haar luiers of haar vieze billen. Volg gewoon je vaste regels die je instelt en praat met haar over vogeltjes, over spelen, over van alles en nog wat, maar niet over ontlasting. Wil zij daar met alle geweld wel over praten? Dan begin je toch over iets anders, of je zegt gewoon even niets.

Kliederen of spetteren met water helpt

Ze moet zich wel leren ontspannen, want anders blijft ze vastzitten in dat gespannen lijfje dat niet wil poepen. Je kunt dat echter het beste doen op een totaal onverwachte manier. Laat haar heel veel kliederen op allerlei manieren. Door te kliederen ontspannen kinderen zich altijd. Het materiaal dat aan je lijfje plakt lokt dat nu eenmaal uit. Denk maar aan je eigen gedrag in een zwembad, in een bubbelbad, aan het strand of wanneer je in de sneeuw of modder loopt. Je wordt uitbundig, je gaat lachen, of je gaat helemaal ontspannen liggen. En dat bevordert ook de stoelgang op een positieve manier. Maak er dus een gewoonte van om een paar keer per dag zo’n activiteit te doen. Laat je kind lekker smeren met vingerverf, ga samen deeg kneden of iets kleien, zet haar buiten in een zwembadje, laat haar lekker kliederen met sop… er zijn allerlei manieren te bedenken voor dit ‘sensopathische spel’ zoals dit heet. Los van het feit dat het goed is voor je dochter, is het nog leuk ook!