Opvoedingsvragen

Gaat dit te ver?

Ik heb een dochtertje van 3,5 jaar. Ze speelt regelmatig met een buurjongen van bijna 7. Ze spelen vaak buiten, ook binnen (met toezicht), maar af en toe spelen ze op haar kamer. Een tijdje terug vertelde ze dat ze zijn piemel had gezien. Ik heb daar nogal nuchter op gereageerd door te zeggen dat ze die van haar broer toch ook vaak zag. Ik had het idee dat het een onschuldig spelletje was geweest. Nu kwam ze vanmiddag beneden met haar broek open. Op m’n vraag waarom zei ze dat hij haar plassertje wilde zien. Nu vraag ik mij af of het wel zo onschuldig is als het vaak voorkomt. Hoe moet ik erop reageren?

Je weet niet wat ze doen

Het is heel begrijpelijk dat kinderen af en toe ‘doktertje’ spelen, en kleuters en grote peuters staan erom bekend dat ze daarbij soms ook kleding uittrekken uit pure nieuwsgierigheid. Van een jongen van zeven jaar mag je echter verwachten dat hij heeft geleerd wat wel kan en wat niet kan. Onder de douche mag je nog raar doen en je ziet jongetjes bijvoorbeeld bij de douche van de voetbal soms heel stoer doen tegen elkaar. Maar een buurmeisje dat zoveel jonger is stimuleren om haar broek uit te trekken is niet meer zo onschuldig als spel tussen peuters onderling. Niet alleen kan er een te grote nieuwsgierigheid van hem meespelen, wat belangrijker is, is dat hij doordat hij groter en sterker is ook zijn machtspositie daarbij kan gebruiken. Misschien overreedt hij haar met beloftes, misschien commandeert hij haar gewoon.

Maak duidelijke regels

Als je er niet bij bent weet je niet hoe kinderen dit soort dingen doen. Maar ik zou het in ieder geval niet meer toestaan als ik jou was. Als het al een tweede keer is gebeurd, bestaat de kans dat de jongen het nogmaals zal willen proberen. En daar moet je je dochtertje voor beschermen. Maak duidelijke regels over het wel en niet samen spelen. Maar ondertussen is het ook belangrijk dat je je dochtertje weerbaarder maakt voor het contact met grotere kinderen. Zeg bijvoorbeeld tegen haar dat er plekjes op je lichaam zijn die alleen helemaal van jou zijn, en dat niemand daar zomaar aan mag komen. Je kunt dat ook versterken door je eigen gedrag. Als ze bijvoorbeeld geen zoen wil geven hoeft dat ook niet. En als ze niet wil dat je kijkt als ze op de wc. zit doe je de deur dicht. Daarmee leer je haar dat ze grenzen mag stellen.

Soms zeggen kinderen niets meer

De manier waarop je tot nu toe gereageerd hebt lijkt me overigens heel goed. Gewoon een beetje nuchter en niet te veel schrik tonen. Want anders zal je dochtertje misschien ook schrikken en denken dat zij iets fout heeft gedaan. Soms durven kinderen dan helemaal niets meer tegen je te zeggen en dat is niet de bedoeling. Het feit dat ze ze openlijk met haar broek open naar je toe kwam geeft aan dat ze er waarschijnlijk nog heel open over is en het niet als een ‘geheim’ of iets akeligs ervaart. Dat is alleen maar heel erg prettig. Maar je kunt toch wel tegen haar zeggen dat het niet de bedoeling is dat dit nog gebeurt. Zeg maar bij wijze van spreken: ik laat aan de buurman ook mijn plassertje niet zien.

Praat met de ouders

Mocht je er behoefte aan hebben dan is het ook goed om contact met de ouders van de buurjongen op te nemen over wat gebeurd is. Dat hoeft niet direct met aantijgingen te gebeuren, maar je kunt wel aangeven dat je het moeilijk vond wat er gebeurde en dat je hebt besloten dat ze niet meer alleen in een kamer mogen spelen. Je weet nooit wat de reden is waarom de jongen zich zo gedraagt. Je weet ook niet of dit het enige is dat hij doet. Soms is een kind gewoon veel te nieuwsgierig, of herkent hij de grenzen van anderen niet goed. Maar het kan ook zijn dat de jongen zelf ervaringen heeft met anderen die hem gedwongen hebben zijn piemel te laten zien.

Soms is het een signaal

Een kind gaat hetzelfde gedrag dan soms op anderen overdragen. Een kind dat te veel met seksuele spelletjes bezig is geeft daarmee soms een noodsignaal af. Hij toont daarmee dat het niet goed met hem gaat. Zijn er misschien ook andere signalen van hem dat het niet goed gaat? Dan zou het belangrijk zijn dat deze jongen hulp en steun krijgt. Tenslotte is hij ook nog maar zeven jaar.