Opvoedingsvragen

Gaat het wel wat worden bij het sporten met die anderhalve meter afstand in verband met Corona? (3 mei 20)

Ik maak me bezorgd voor kinderen bij het sporten. Want wij proberen wel steeds goed anderhalve meter afstand te bewaren en ik leer mijn kinderen dat ook, maar het lijkt of de omgeving er steeds minder aandacht voor heeft. Hoe zal dat bij het sporten bijvoorbeeld kunnen lukken?

Je bezorgdheid is wel begrijpelijk als je kijkt naar de discussies over de anderhalve meter afstand die in het nieuws komen. Wat daarbij wel opvalt is dat er veel wordt geschreven over de anderhalve meter die niet wordt gehaald tussen mensen en dat het weer te vol wordt in de steden. Maar er is ook discussie over de klachten die hierover in het nieuws komen.

Soms is er wel anderhalve meter afstand, maar lijkt het anders.

Zo werd op Twitter een mooi voorbeeld gegeven van foto’s die kunnen vertekenen. Vanuit de ene positie kan het lijken of mensen vlak naast elkaar staan, terwijl je op een tweede foto die vanuit een andere plek is genomen kunt zien dat mensen wel anderhalve meter afstand houden. Ook wordt geregeld geklaagd door mensen over het feit dat bijvoorbeeld iemand vertelt dat hij gezellig is wezen winkelen of naar buiten is geweest. Er wordt dan gezegd dat je thuis moet blijven om Corona te voorkomen. Echter aan de andere kant: in Nederland is de regel dat je wel naar buiten mag als je maar die anderhalve meter afstand houdt. Je mag naar de winkels. Dus ook dan kan het goed zijn dat mensen zich wél aan de regels houden. Het is ook vaak de wijze waarop mensen de regels en de risico’s interpreteren die tot discussies leiden. Heb je Corona-slachtoffers in je directe omgeving of werk je in de zorg dan kijk je daar misschien ook heel anders tegenaan dan wanneer je in een heel andere situatie zit en thuis de muren op je af ziet komen.

En sommige mensen zijn kwaad als je juist wél anderhalve meter afstand houdt.

Het is jammer als er over deze situatie conflicten ontstaan terwijl we allemaal hetzelfde willen: je leven zo goed mogelijk kunnen leiden en ondertussen wel voorkomen dat mensen elkaar besmetten met het Corona-virus. Vanmorgen stond er ook weer een omgekeerde klacht op Twitter: iemand was kwaad omdat wandelaars die hem tegemoet komen al naar de overkant gaan om de afstand te bewaren. Hij vond dat een vervelend signaal dat we elkaar daarmee afgeven. Maar ook dat kun je dus weer heel anders interpreteren: mensen zijn beleefd tegen elkaar en door tijdig over te steken willen ze ervoor zorgen dat er voldoende afstand is voor de persoon die hen tegemoet komt.

Gelukkig houden veel mensen gewoon rekening met elkaar.

In de praktijk zijn mensen er ook vaak blij mee als anderen voldoende afstand houden. Er wordt geregeld bedankt en vriendelijk geknikt als mensen vooraf al rekening met elkaar houden en om elkaar heen lopen. Laten we dus proberen om in ieder geval in de media niet over anderen te klagen, maar bij jezelf te blijven. Gewoon denken aan wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat we elkaar besmetten en hoe je zelf afstand kunt houden.

En dan het sporten: hoe zit het daar met die anderhalve meter?

Het lijkt erop dat de sportclubs zeker goed nadenken over het afstand houden tijdens de training. Men is er ook uiteraard vooraf al mee bezig geweest dat de oudere kinderen niet dicht bij elkaar mogen zijn. Zoals ik al eerder schreef is daar een protocol voor gemaakt waarin staat waar kinderen en volwassenen zich aan moeten houden. Maar ook wat tijdens de training gebeurt moet aan de eisen van anderhalve meter voldoen en daar wordt door de trainers ook rekening mee gehouden. Een heel mooi voorbeeld daarvan stond gisteren op Twitter. Bij de korfbalvereniging DVO-Bennekom hebben zeven jeugdtrainers een uitgebreide ideeëngids gemaakt met sportoefeningen die allemaal Corona-proof zijn. Voor geïnteresseerden: hier is de ideeëngids te vinden. Waarschijnlijk zijn daar ook voor anderen goede tips uit te halen.

https://dvo-korfbal.nl/wp-content/uploads/2020/05/DVO-Ideeengids-50-Oefeningen-Coronaproof.pdf