Opvoedingsvragen

n

Groter willen zijn

Onze dochter (9 jaar) wil zo graag “volwassen zijn” dat wij ons afvragen waar dit gedrag vandaan komt en in hoeverre wij hier mee om kunnen gaan. We krijgen het idee dat hoe meer we het tegenhouden of “verbieden” het natuurlijk nog spannender voor haar wordt.. Ze zit als ze op de pc mag alleen maar filmpjes op te zoeken over wat tienermeisjes allemaal doen, wat ze beleven, hoe ze make-up gebruiken, etc. Ze wil iedere dag make-up en mascara, een bh aan etc. Als we met haar hierover praten waarom ze dit wil komt er alleen maar uit dat ze dat leuk vindt en al groot wil zijn. Ik zou er liever helemaal niet in mee gaan, maar dat creëert alleen maar weerstand.

Je hebt helemaal gelijk

Hoe meer je bepaald gedrag gaat verbieden, hoe aantrekkelijker het voor een kind wordt om het toch te proberen. Dat is het spannende van grenzen uittesten. Aan de andere kant is het ook heel logisch dat je het niet goed vindt dat je dochter dagelijks make-up draagt en dingen doet die voor haar leeftijd niet geschikt zijn. Toch hebben kinderen een behoefte aan steeds meer ‘mogen’. Het kan zijn dat je dochter het gevoel heeft dat ze te klein wordt gehouden, bijvoorbeeld in vergelijking met haar klasgenoten. Uit je mail begrijp ik dat je met je dochter praat over haar behoefte en dat is prima. Ik raad je aan om een serieus gesprek met haar aan te gaan zodat jullie samen afspraken kunnen maken. Meld ook dat je een serieus gesprek met haar wilt hebben, zodat ze weet dat het echt belangrijk is wat je bespreekt.

Een compromis sluiten

Vraag haar wat ze precies vindt passen bij haar leeftijd en wat ze nog meer zou willen doen van dingen die voor oudere meisjes zijn. Je kunt dan ook zeggen wat jij er moeilijk aan vindt, en wat je wel goed vindt. Zo kunnen jullie een compromis sluiten. Bijvoorbeeld: elke dag make-up op doen vind ik niet goed. Maar je mag wel één avond in de week als je thuis bent make-up op. En dan kopen we daar samen iets voor wat je op kan doen. Dan wordt het ook een gezellig uitje samen. Je kunt haar ook suggereren om bij haar klasgenoten na te gaan wat die wel en niet mogen. Zijn er regels die voor klasgenoten ruimer zijn? Dan kun jij daar ook eens over nadenken. Kinderen kunnen soms extremer grenzen gaan overschrijden als ze behoefte hebben aan ruimere regels omdat ze wat ouder zijn geworden. Soms gaat het om meer zakgeld, soms om iets later naar bed mogen, soms om films mogen zien of een slot op de slaapkamerdeur krijgen. Het kan zijn dat wanneer een van deze regels wordt verruimd de behoefte aan grote-meiden-gedrag vermindert.