Opvoedingsvragen

Logeren

Onze dochter (7 jaar) heeft laatst bij haar oom, tante en nichtje gelogeerd waar ze zich altijd thuis voelt. Maar zodra ze moest gaan slapen raakte ze in paniek en ze konden haar niet geruststellen. Ze hoort haar nichtje zuchten, en raakt dan zelf weer gefrustreerd dat ze niet kan slapen: het is een vicieuze cirkel. We hebben even met haar gebeld en ze zei dat ze ons miste. Nu sliep ons nichtje laatst bij ons zodat mijn dochter haar eigen slaappatroon kan ontwikkelen maar ook nu lukte het niet. Het zit in haar hoofd dat ze niet kan slapen als er iemand bij is. We zijn boos geworden, hebben begripvol getroost: niets helpt. Ze wil zo graag maar het lukt toch niet. Ik ben momenteel zwanger dus vrees al wat er gaat gebeuren als haar broertje is geboren en ze moet slapen. Hebben jullie tips?

Kinderen willen erbij zijn

Je schrijft dat je zwanger bent en vreest voor wat gaat gebeuren als haar broertje is geboren en ze moet slapen. Het is me niet helemaal helder waar je precies op doelt. Bedoel je dat ze na de geboorte of tijdens de bevalling ergens moet logeren? Of bedoel je dat ze straks samen met de baby op een kamer zal moeten slapen? Als het over logeren gaat speelt de zwangerschap en de komst van de nieuwe baby waarschijnlijk een rol. Kinderen vinden het soms erg moeilijk om uit logeren te gaan als er thuis ‘iets aan de hand is’. Soms gebeurt dit als er thuis ziekte is of als er spanningen zijn. Kinderen voelen dat aan en willen erbij zijn.

Fantasie

Soms gaat hun fantasie daarbij ook aan het werk. Kinderen stellen zichzelf vaak centraal in hun fantasie en de kans bestaat dat jouw dochter zichzelf een grote rol toebedeeld bij de situatie thuis. Misschien denkt ze dat alles zonder haar niet goed kan lopen, of misschien denkt ze dat zij de schuld is van spanningen thuis. Ik weet niet wat jullie haar hebben verteld over de komst van de nieuwe baby en hoe groot zij haar eigen rol daarin ziet? Het is in ieder geval van belang dat zij weet dat ze haar eigen plekje niet hoeft op te geven als de baby komt. En dat ze ook niet per se als grote zus voor de baby moet gaan zorgen. Dat zijn dingen die je soms als ouders heel snel zegt, maar die een kind soms veel te serieus kan opvatten. En dat kost veel energie en maakt dat kinderen niet van huis willen.

Een eenvoudige oplossing

Mocht het zijn dat het er vooral om gaat dat je dochter niet kan slapen als er iemand anders op haar kamertje is, dus misschien ook de baby straks, dan kun je met haar bespreken waar ze last van heeft. Vraag haar gewoon wat ze moeilijk vindt aan samen slapen. Soms is de oplossing namelijk heel simpel. Er zijn veel mensen die voortdurend de ademhaling of bewegingen van anderen horen als ze in bed liggen. En dan gaat ze ook denken dat de anderen je eigen ademhaling kunnen horen. En dan lig je helemaal te stressen in bed en kun je niet meer slapen. Wat heel goed helpt is je kind een paar oordopjes geven. Daarmee kan ze zichzelf afsluiten van de geluiden om haar heen. Wat je ook kunt doen is je kind met een koptelefoon of ‘oortjes’ wat muziek te laten luisteren als ze in bed ligt. Ook daarmee kan ze zichzelf wat afsluiten voor de geluiden om haar heen en tot rust komen.