Opvoedingsvragen

Mijn dochter is bezorgd om de veiligheid van een klasgenootje, waar ze sinds Corona niet meer mee heeft gespeeld. (4 april 20)

Mijn dochter maakt zich al een tijdje zorgen om een meisje uit haar klas. Ze denkt dat die thuis geslagen wordt. Ze kwam wel eens bij ons spelen, maar dat gebeurt door de Corona-crisis nu niet meer. Wat kan ik doen om mijn dochter hiermee te helpen?

Het is belangrijk dat je je dochter hier inderdaad niet alleen mee laat tobben. Die zorgen zijn te groot voor een kind alleen. Wat jij kunt doen om je eigen dochter bij te staan is heel serieus te nemen waar ze zich zorgen over maakt. Praat er rustig haar over, zonder in paniek te raken of heel emotioneel te worden. Maar bagatelliseer het ook niet. Laat haar gewoon vertellen waar ze bezorgd over is en wat ze zou willen doen en probeer haar daarbij te helpen. Geef ook aan dat je het heel erg goed van haar vindt dat ze dit vertelt.

Wat ze kan doen is contact met haar klasgenootje blijven houden, gewoon zoals ze altijd al had.

Spreken ze elkaar nu nog wel via de mail of FaceTime of WhatsApp? Daar moet ze dan vooral mee doorgaan. Ik weet niet waar ze met zijn tweeën contact over hadden en of het meisje wel eens iets vertelt over de thuissituatie. Het kan natuurlijk zijn dat ze dit wel doet, dat is alleen maar goed. Maar de kans is ook groot dat het meisje niets vertelt. Als er in een gezin mishandeld wordt, dan wil een gezin daar meestal niet mee naar buiten komen. Als je het naar buiten niet laat zien dat er in je gezin mishandeld wordt, dan bemoeien anderen zich er niet mee.

Isolatie van het gezin komt heel erg veel voor bij mishandelingssituaties.

Het moeilijke is natuurlijk ook dat je niet weet wat er bij het klasgenootje gebeurt en of er inderdaad mishandeld wordt. Het is voor gezinnen waar mishandeling plaatsvindt ook enorm moeilijk, zo niet onmogelijk, om toe te geven dat er mishandeld wordt en hulp van buiten in te roepen. Ze zitten al zo diep in een vicieuze cirkel vast dat ze daar zelf niet meer uit kunnen en/of durven breken. Zo is het bijvoorbeeld heel uitzonderlijk dat gisteren in het nieuws kwam dat een groep leerlingen via de laptop zag dat hun lerares door haar partner werd mishandeld. Het is gruwelijk nieuws dat leerlingen dit moesten zien. Maar het is helaas niet uitzonderlijk dat dit gebeurt. Het is bijzonder dat via de computer de isolatie ineens werd opgeheven.

Probeer contact te leggen over gewone dingen.

Wat jij kunt doen is contact met de ouder(s) van het klasgenootje zoeken. Je kunt gewoon vragen hoe het gaat, en of ze zin hebben in een virtuele kop koffie of iets dergelijks. Misschien is er via de school wel een opdracht aan ouders uitgezet waardoor je contact kunt leggen. Of misschien kun je vragen samen de huiswerkbegeleiding op te pakken. Als dit allemaal niet werkt en ouders het contact afhouden, dan is het goed als het klasgenootje zelf in ieder geval telefonisch contact met de kindertelefoon kan leggen.

Vaak belt niet het kind zelf, maar een vriendje de Kindertelefoon.

Bij de Kindertelefoon zitten specialisten die precies weten wat ze moeten zeggen en hoe ze kinderen in nood kunnen helpen. Wat overigens heel vaak gebeurt is dat niet het slachtoffertje zelf belt, maar een vriendje of vriendinnetje. Jouw dochter kan daarom ook zelf contact opnemen met de Kindertelefoon. En ik zou haar dat ook sterk aanraden. Laat haar bellen en haar zorgen voorleggen. Ze hebben een website die voor kinderen heel toegankelijk is: https://www.kindertelefoon.nl/ . En er zitten honderden vrijwilligers achter deze lijn om kinderen te helpen: tel. 0800 – 0432. Er is ook chatfunctie: https://www.kindertelefoon.nl/chatten-of-bellen/.

Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken: Veilig Thuis heeft veel ervaring.

Zoals ik al eerder heb gemeld is het voor buitenstaanders bijzonder moeilijk om iets aan de mishandelingssituatie te doen. Maar wegkijken is niet goed. Ik raad je daarom aan om contact op te nemen met Veilig Thuis. Zij weten wat je het beste kunt doen in zo’n situatie als waar jullie in zitten, ze luisteren naar je en kunnen goed adviseren: tel. 0800-2000. Of kijk op: https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/ . Mocht je je zorgen met de pedagoog van OPVON willen bespreken dan kan dat ook:  ’s avonds vanaf 19.00 uur: 0611801945.