Opvoedingsvragen

Sinds de Corona crisis hoor ik bij de buren veel meer ruzie dan vroeger. Ik maak me zorgen om de kinderen. Wat kan ik het beste doen? (28 maart 20)

Mijn buren hebben drie kinderen die nu door de situatie met het Corona-virus de hele dag thuis zijn. Het is een luidruchtig gezin, maar nu hoor ik nog veel vaker geschreeuw en ruzie. Dat maakt me bezorgd om de kinderen. Wat kan ik nu doen?

Opvoeden is niet gemakkelijk en zeker niet in deze Corona tijd.

Door het Corona virus hebben we te maken met een tijd waarin alle gezinsleden voortdurend bij elkaar in hetzelfde huis zitten. Dat kan leiden tot grote spanningen en ruzies. Enerzijds kunnen die ruzies er zijn door problemen die tijdens Corona zijn ontstaan. Ouders kunnen in de stress zijn omdat het thuiswerken niet goed loopt, of de rol als surrogaat leerkracht niet goed werkt. Het thuiswerken kan ook spanningen opleveren, of het feit dat je niet meer zo vaak naar buiten kunt of met vrienden naar de kroeg kunt gaan. Ook spanningen die te maken hebben met ziekte of overlijden in de directe omgeving vragen hun tol.

Als je klem zit heb je de neiging om je thuis af te reageren.

Als je je frustratie en spanningen thuis afreageert, zijn kinderen daarvan het slachtoffer. Dat is niet goed, dat weten we allemaal, maar het gebeurt helaas wel. Als je jezelf goed kent en weet dat je deze neiging kunt hebben, kun je er soms iets aan doen door jezelf even af te sluiten van de rest van het gezin. Zoals ik al eerder schreef: even op de w.c. gaan zitten met de deur op slot en daar schreeuwen is beter dan tegen je partner of je kind tekeergaan. En ‘even een luchtje scheppen’ mag nog steeds, dus naar buiten rennen in je eentje kan ook werken. Echter, er zijn ook mensen die zichzelf niet goed in de hand hebben, omdat alle frustraties en problemen bijvoorbeeld te groot geworden zijn. Zij komen er in hun eentje niet meer uit en kinderen zijn daar de dupe van.

Wat kun je als buren doen als je dit merkt? Kijk niet weg.

Wegkijken is een van de meest gebruikte methodes als het om dit soort moeilijke situaties gaat. Als we net doen alsof het er niet is, dan is het er misschien ook niet of lost het zichzelf wel op. Het is dus heel goed dat je er een vraag over stelt, want dat is de eerste stap naar hulp. Wat je kunt doen is bij de buren een briefje onder de deur schuiven en vragen of ze hulp nodig hebben.

Soms kan praktische hulp al veel helpen.

Ik weet niet hoe het contact normaal gesproken met je buren is, maar als je het al gewend was om af en toe even een praatje te maken, doe dat juist nu wel. Bel je buren op, laat ze juist nu niet in de steek. Vraag hoe het gaat, en zeg bijvoorbeeld dat je de ruzie hebt gehoord en je zorgen maakt.

Wat je ook kunt doen is je zorgen delen met Veilig Thuis.

Hier is men gespecialiseerd in wat je kunt doen in situaties van mishandeling. En ook tijdens deze Corona tijd weten ze wat je wel kunt doen, en welke hulp er in gezinnen nodig kan zijn. Bel dus gewoon als je het zelf niet meer weet: Het telefoonnummer is 0800-2000. Je kunt ook surfen naar https://veiligthuis.nl