Opvoedingsvragen

Soms in broek poepen

Ik heb een dochtertje van bijna 6. Op school doet ze het nog wel eens in haar broek. Meestal doet de juf dan een beetje boos als ze het komt melden. En elke keer als ze het in haar broek heeft gedaan en zo komt thuis moet ze heel erg huilen. En ik heb nog een probleem. Vaak doet ze het ook op partijtjes in haar broek. Ik geef haar nu wel steeds droge spullen mee als ze naar een feestje gaat, maar het is toch raar. Misschien heeft dit met de spanning te maken of zo. Ik weet niet wat het is en ze heeft geen blaasontsteking of zo.

Soms vergeten er aan te denken

Wat je vertelt kan inderdaad heel goed met spanning te maken hebben. Voor sommige kinderen is het nog best moeilijk om de plas de hele dag op te houden, en wanneer ze een beetje verlegen zijn, bang zijn, druk bezig zijn of zich op iets moeten concentreren kunnen ze dan bij wijze van spreken een beetje ‘vergeten’ dat ze hun spieren moeten aanspannen. Daarbij komt dat het laten gaan van een klein plasje soms ook wel eventjes een prettig gevoel geeft. Het is een soort opluchting, ontspanning.

Eventjes niet ‘groot’ zijn

Het jammere is alleen dat zo’n ontspanning maar heel kort duurt. De broek wordt nat, de juf wordt boos of andere kinderen zeggen er wat van. Zo’n reactie zal bij de meeste zesjarigen voldoende zijn om te zorgen dat er voortaan beter op de blaasspieren wordt gelet. Maar dat geldt niet voor alle zesjarigen. Vooral kinderen die het eigenlijk wel fijn vinden om op een bepaald gebied niet zo ‘groot’ te zijn kunnen het lastig vinden om helemaal droog te blijven.

Net zo klein als de baby

Niet droog blijven kan met allerlei oorzaken te maken hebben. Je ziet het gedrag bijvoorbeeld veel bij kinderen die net een babybroertje of –zusje hebben gekregen en het zelf ook stiekem wel leuk zouden vinden om zoveel aandacht te krijgen en vertroeteld te worden als een baby. Je ziet het ook bij kinderen die heel veel moeilijke dingen hebben meegemaakt en dat niet goed kunnen verwerken. Het gedrag zie je echter ook bij kinderen die heel streng zijn voor zichzelf en vinden dat ze alles heel goed moeten kunnen. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk evengoed doen. En op één gebied vallen ze dan terug.

Of gewoon nog geen zin

Je ziet het gedrag ook bij kinderen die eigenlijk wel weten dat ze naar de wc moeten om te plassen, maar daar eigenlijk niet zo veel zin in hebben. Vooral jongetjes kunnen erg opzien tegen het uitdoen van hun spijkerbroek bijvoorbeeld, met al die knopen. Al dat gedoe!

Waarom is de juf boos?

Ik wil je aanraden om eens na te gaan wat er de laatste tijd in het leven van je dochter gebeurd is. Is er inderdaad iets moeilijks voor haar geweest? Dan zou dat een rol kunnen spelen. Wat me ook opvalt is de reactie van de juf. Waarom reageert ze zo boos? Misschien is het goed om daar eens over te gaan praten. Misschien kunnen jullie een bepaalde aanpak afspreken die je dochter stimuleert en waardoor ze zich minder rot voelt. Je kunt bijvoorbeeld een kalender met haar maken, waarop ze bijvoorbeeld een sticker mag plakken als ze een ochtend droog is gebleven en tussen de middag thuiskomt. En dan mag ze weer een sticker plakken als ze ’s middags droog is geweest.

Belonen werkt beter dan mopperen

Het belonen van positief gedrag (even droog blijven), werkt voor een kind altijd veel beter dan boos worden wanneer het fout ging. Is het mis gegaan, dan is het juist belangrijk er niet teveel aandacht aan te besteden. Ze kan gewoon zelf haar broekje verschonen en verder zeg je er niets over. Want hoe meer gedoe er om het plassen is, hoe meer kans je krijgt dat je dochter in het gedrag blijft steken. Gemopper van de juf is dan wel niet leuk, maar je krijgt wel aandacht van haar. En soms is die aandacht voor kinderen ook belangrijk genoeg om door te gaan met plassen.