Opvoedingsvragen

Totaal niet luisteren

Wij hebben een lieve zoon van 12 jaar. Hij is al vanaf zijn geboorte de eerste, de snelste, en de beste met alles. We hebben hem nooit laten testen, maar ze zeggen dat hij last heeft van onder andere de ontwikkelingsstoornis PPD-NOS. Mijn dochter van 6 jaar heeft deze problemen niet. Ik merk dat ik moeite heb met het feit – en daardoor soms uit mijn vel schiet – dat mijn zoon gaat huilen als mijn man of ik aangeven dat hij bijvoorbeeld de computer uit moet zeggen, ondanks het feit dat hij weet dat hij max. 1 uur per dag mag computeren.

Hij zegt zelf dat hij boos wordt in zichzelf, en dat het echt zeer doet van binnen en daarom gaat huilen. Hij wil het liefst van het ene apparaat naar het andere overstappen. Ik zou graag willen weten of dit gedrag ooit stopt. Er lijkt niemand te zijn die ons advies kan geven! Wij denken dat hij het soms gewoon niet door heeft, ook al geven we 5 min. van te voren een seintje. ‘Ja, nog effe afmaken’ zegt hij dan. Maar een game of computerspel is nooit ‘effe’ af! Moet ik nou echt alles van hem afpakken om verbetering te zien?

Verschillende problemen

Ten eerste geef je aan dat je zoon altijd met alles de eerste en de beste wil zijn. En je schrijft dat hij niet wil stoppen met de computer als jullie dat zeggen. Wat je verder noemt is je eigen reactie: je schiet uit je vel door zijn gedrag. En je partner en jij weten niet meer wat je moet doen. Verder zeg je dat ‘ze’ zeggen dat wat hij heeft het meeste wegheeft van PDD-NOS. Maar dat je hem nooit hebt laten testen. Als ik eerlijk ben geef je te weinig informatie om helder te krijgen wat er precies aan de hand is.

De beste willen zijn

Ik vraag me af waarom je de term PDD-NOS noemt en tegelijkertijd aangeeft dat je hem nooit hebt laten testen. Het lijkt of je wilt aangeven dat je je eigenlijk wel veel zorgen om zijn gedrag maakt en er ook misschien wel aan denkt om hem te laten testen maar daar nooit toe bent over gegaan. Als ik alleen het gedrag van je zoon zo lees, hoeft dat helemaal geen probleemgedrag te zijn. Veel kinderen van 12 jaar willen overal de beste in zijn, of willen niet stoppen met een computerspelletje. Maar uit je vraag proef ik meer zorg dan alleen dat.

Hulp zoeken

Het lijkt erop of je zoon langer en vaker probleemgedrag vertoont dat je hier niet beschrijft. Het feit dat je zelf af en toe uit je vel springt zou daar dan ook mee te maken kunnen hebben. Je houdt dit gedrag kennelijk niet lang meer vol? Anders zou je mij misschien ook niet schrijven? Ik raad je daarom ook aan hulp voor jou en je zoon te zoeken. Je kunt starten met een gesprek met je eigen huisarts. Leg het probleem waar je tegenaan loopt voor. De huisarts kan je ook verwijzen naar een goede hulpverlener in je buurt. Iemand die je niet met een kluitje in het riet stuurt. Want jullie hebben behoefte aan iemand die met je mee kijkt en niet iemand die even snel advies geeft. Als je niet goed in kaart brengt waar de problemen liggen kun je namelijk ook niet goed adviseren. En OPVON kan dat van een afstand helaas ook niet voor je doen. Je mag ons wel bellen of e-mailen als je persoonlijk advies wilt. Maar ook dat is voor jullie misschien toch te vrijblijvend, omdat het prettiger is in je eigen omgeving een hulpverlener te hebben. Wij wensen jullie heel veel sterkte.