Opvoedingsvragen

Ziek zijn en eten

Onze dochter heeft sinds ruim een week een buikvirus. Ze eet hierdoor erg weinig, drinken doet ze wel genoeg. Ik zou het echter fijn vinden als ze toch iets zou eten. Wat kan ik geven zonder dat ze het idee heeft dat ze alles kan eten zodra ze weer beter is? (chips geven wil ik bijvoorbeeld echt niet aan beginnen, ook al vraagt ze hier wel om).

Ze moet veel drinken

Omdat je niet aangeeft hoe oud je dochter is, maar je het hebt over chips eten, ga ik ervan uit dat je kind een grote peuter is of op de basisschool zit. Basisschoolkinderen staan erom bekend dat ze regelmatig om chips bedelen! Het is inderdaad heel goed om die chips te weigeren. Chips zijn erg vet en zout en dus ongezond. Een kind met een buikvirus kan vette voedingsmiddelen niet goed verdragen. Ik zou je aanraden haar heel licht verteerbaar voedsel voor te zetten. Het is goed dat ze veel blijft drinken. Vooral water, slappe thee en heldere bouillon zijn wat dat betreft handig om te geven.

Zo bouw je haar eetlust op

Te eten kun je haar het beste in het begin een droog beschuitje, of droge crackertjes geven. Houdt ze dit binnen, dan kun je op een gegeven moment wat belegde beschuitjes en crackers maken. En geef misschien wat appelmoes. Gaat dat ook goed, dan kan ze weer een boterham proberen en wat vla of zacht fruit bijvoorbeeld. Zo bouw je langzamerhand haar eetlust weer op. Je geeft haar in deze periode zeker geen ‘superlekkernijen’ die ze later altijd wil blijven eten. Want licht verteerbaar voedsel vinden de meeste kinderen ook erg saai voedsel!